Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Domaće razvijene dugačke pitice-potkovice

Domaće razvijene dugačke pitice-potkovice

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Domaće razvijene dugačke pitice-potkovice
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Potkovica donosi sreću, zato smo napravili više...i zato što su ovo veoma ukusne pitice"

Potrebni sastojci

  • brašno - 360 g + za dodatno mešenje i posipanje radne površine
  • kiselo mleko - 50 g
  • voda - 100 ml
  • jaja - 2 komada (jedno žumance je za premazivanje)
  • sirće - 1 supena kašika
  • ulje - 10 ml
  • šećer - 1 prstohvat
  • so - 3 prstohvata
  • kvasac - 1 kašičica, suvi (po želji)
  • Za premazivanje kora
  • maslac - 90 g
  • ulje - 30 g
  • Nadev
  • sir - 200 g
  • jaja - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa solju i šećerom. Ako se koristi suvi kvasac, on se takođe pomeša sa brašnom. Prisustvo kvasca u testu se neće osetiti, zato što je mala količina da bi pitice bile mekše, a ne da bi naraslo testo. Vi sami odlučiti da li ćete ga dodati ili ne.

Napravite udubljenje u sredini i u njega sipajte mleko, vodu, ulje, sirće i blago umućeno 1 jaje + belance drugog.

Umesite glatko i elastično testo na nabrašnjenoj radnoj površini. Kada je gotovo, pokrijte ga krpom ili najlonom kako bi se odmorilo 30 minuta. Podelite na 10 malih lopti i svaku razvijte u veoma tanku koru, neprestano mabrašnjavajući radnu površinu i testo da vam se ne bi lepilo.

Svaku razvijenu koru obilno mažite istopljenim maslacem pomešanim sa uljem. Savijte na dva dela, ponovo premažite masnoćom i raspoređujte nadev sa izmrvljenim sirom i jajetom.

Uvijajte i izvlačite krajeve kako biste produžili fitilj, nakon toga uvijte kao potkovicu.

Oblikovane pitice poređajte u dve tepsije obložene papirom za pečenje ili nauljene. Ostavite ih da se odmore na 15 minuta i namažite žumancem umućenim sa malo vode.

Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok se ne dobije zlatkasta boja i jedite tople za doručak.

Prijatno!

Domaće razvijene dugačke pitice-potkovice su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: