Način pripreme
Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa solju i šećerom. Ako se koristi suvi kvasac, on se takođe pomeša sa brašnom. Prisustvo kvasca u testu se neće osetiti, zato što je mala količina da bi pitice bile mekše, a ne da bi naraslo testo. Vi sami odlučiti da li ćete ga dodati ili ne.
Napravite udubljenje u sredini i u njega sipajte mleko, vodu, ulje, sirće i blago umućeno 1 jaje + belance drugog.
Umesite glatko i elastično testo na nabrašnjenoj radnoj površini. Kada je gotovo, pokrijte ga krpom ili najlonom kako bi se odmorilo 30 minuta. Podelite na 10 malih lopti i svaku razvijte u veoma tanku koru, neprestano mabrašnjavajući radnu površinu i testo da vam se ne bi lepilo.
Svaku razvijenu koru obilno mažite istopljenim maslacem pomešanim sa uljem. Savijte na dva dela, ponovo premažite masnoćom i raspoređujte nadev sa izmrvljenim sirom i jajetom.
Uvijajte i izvlačite krajeve kako biste produžili fitilj, nakon toga uvijte kao potkovicu.
Oblikovane pitice poređajte u dve tepsije obložene papirom za pečenje ili nauljene. Ostavite ih da se odmore na 15 minuta i namažite žumancem umućenim sa malo vode.
Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok se ne dobije zlatkasta boja i jedite tople za doručak.
Prijatno!
Domaće razvijene dugačke pitice-potkovice su gotove.