Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Marinirana Riba»Slani inćun po domaćem receptu

Slani inćun po domaćem receptu

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Slani inćun po domaćem receptu
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
25/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
"Ako ćete okupljati prijatelje da biste im govorili o svojim ribarskim pričama, izvadite i onu o usoljenom inćunu"

Potrebni sastojci

  • inćun - 2 kg, sveža riba
  • morska so - krupna
  • sirće
  • biljno ulje
  • crni biber - po 5 zrna na teglu
  • piment - po dva znra na teglu
  • ruzmarin - po struk, po želji
  • lovorov list - po 1 list na teglu
* merne jedinice

Način pripreme

Za usoljavanje ribe najbolje je da koristimo svežu. Lepo je operite i očistite od unutrašnjosti.

Isperite je hladnom vodom, a najbolje morskom.

Za ovaj recept možete da usolite girice, kolutiće ribe, palamidu ili skušu, drugu manju rečnu ribu.

U staklenu posudu naizmenično slažite krupnu so i ribu gusto je ređajući. Nemojšte štedeti morsku so. Možete koristiti teglu od tri litre,

Ja koristim duboku tepsiju od vatrostalnog stakla koju pokrivam streč folijom. Ostavljam je da odstoji 48 sati u frižideru.

Nakon toga otresite rubu od krupne soli i natopite je na 8-12 sati u sirće (nikada nemojte ponovo koristiti krupnu so, obavezno je bacite).

Ocedite je i poređajte je gusto u tegle začinjavajući zrnim crnog bibera i pimentom, lovorovim listom ili strukićem origana po želji. Pitanje je ukusa.

Zagrejt eulje dok se ne upali. Ovaj savet pamtim od svog oca (starog ribara), upravo da se u ulju propržava kora hleba. Tako ono čuv svoje kvalitete ukusa i ne može da užegne.

Nakon što se ohladi prespite u staklene posudice. Zatvorite teglice sa mariniranom ribom poklopcima i čuvajte na hladnom.

Za ovaj recept za slanog inćuna ne postoje tačne mere, zato što zavisi od količine ribe koju želite da marinirate.

Poslužuje se kao meze u mnogo varijanti. Jedna, dve od njih je sa prepečenom kriškom garnirane listom salate i kružićima praziluka ili pak kao hladno predjelo sa limunovim sokom i crvenim lukom iseckanim na kolutiće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: