Bonapeti.rs»Recepti»Sendviči»Doneri»Arapski doner po domaćem receptu

Arapski doner po domaćem receptu

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Arapski doner po domaćem receptu
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
07/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
8
"Ne gledajte naš doner - ako želite da ga probate, pripremite ga sami kući po ovom receptu"

Potrebni sastojci

  • pileće grudi - 2 filea
  • so
  • kumin
  • kajnski biber
  • testo za tortilje
  • brašno - 450 g + još za mešenje
  • kvasac - 7 g suvi dr. Oetker
  • prašak za pecivo - 1 - 2 prstohvata
  • voda - 350 ml
  • sirće - 1 kašičica
  • biljna mast - 3 supene kašie + još za premazivanje tiganja
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • sos za donere
  • majonez - 350 g, domaći
  • kiselo mleko - 200 ml, ceđeno
  • krompir pire - 4 supene kašike (minut pire u prahu) ili jedan veliki kuvan krompir
  • beli luk - 4 čena
  • muskantni oraščić - 1 kašičica, sveže izrendan
  • kumin - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičice
  • so - po ukusu
  • za majonez
  • jaja - 1 komad, na sobnoj temperaturi
  • biljna mast - 300 ml
  • limun - sok pola limuna
  • so
  • beli biber
  • biber
  • za prilog
  • prženi krompiri
  • kupus - 1 šolja, crven, isečen
  • paradajz - 4 komada, leri
  • krastavci - 1/2
  • kukuruz - po želji
  • seme susama - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno sa solju i praškom za pecivo. Pravimo udubljenje u koje sipamo kvasac, aktiviran sa šećerom i toplom vodom. Dodajemo ulje (maslinovo ulje) i sirće. Zamesimo meko i čvrsto testo, koje ostavljamo 35-40 minuta da odstoji.

Podelimo ga na osam loptica koje razvijemo na mnogo tanku koru, oko 1 mm (pretodno razvijemo sve lopte i stavljamo jednu na drugu, između posipamo sa malo brašna da se ne bi zalepile).

Tiganj, koji koristimo za pečenje ukusnih arapskih tortilja, je prečnika 30 cm.

Kad se tiganj dobro ugreje namažemo uz pomoć gaze. Pečemo tortilje, temperatura pečenja je srednja.

Čim dobije tu i tamo braon pege, znači da je gotova. Poređamo arapske tortilje na drvenu dasku i pokrijemo čistom krpom, one će se popariti i biće tople do trenutka serviranja.

U gotov, umućeni majonez dodajemo sve sastojke za sos. Pasiramo i ostavljamo na 35 minuta u frižideru.

Za to vreme krompir ili krompir pire će upiti tečnost u sosu i tako ćemo da napravimo željenu konzistenciju.

Pileći file začinimo solju i kuminom. Stavljamo ga u namazanu aluminijumsku foliju, upakujemo ga kao bombonu i pečemo u ugrejanom gril tiganju.

Povrće sečemo na tanke kriške.

Sastavljanje je jednostavno, prvo namažemo tortiljesosom, rasporedimo kriške povrća, ravnomerno rasporedimo meso i krompire. Uvijamo je u papir za pečenje i serviramo sa aromatičnim sosom od belog luka.

Preporučujemo da budu domaće pripremljene, zato što znamo kakvi su sastojci.

Savet: Za vegetarijance, kao što sam ja kombinacija je različita. Dodajte kuvani kukuruz, više salate i krompira, seme susama ili sastojke u kombinaciji po vašem ukusu.

Možete staviti više ljute paprike.

Sirće dodajemo da se testo ne bi savijalo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: