Način pripreme
Prvo pripremite kakao pasto tako što pomešate vodu i kakao.
istopite maslac, dodajte kakao i mešajte u glatku pastu na slaboj vatri.
Aktivirajte kvasac, pomešajte testo i podelite na dva dela.
U jedan dodajte pastu sa kakaom i mesite da se dobije testo jednake boje.
Ostavite na toplom da naraste sat vremena.
Razvijte belo testo u veliki pravougaonik. Namažite uljem i odozgo stavite testo sa kakaom isto u pravougaonik tako što ga namažete istopljenom čokoladom.
Oba lista uvijte u rolat i rukama razvijajte napred, nazad da se izduži.
Odsecite krej rolata kao ružicu za sredinu praznične pogače.
Odsecite i 10 kružića po 2 cm i poređajte kao cveće u sredinu 8 od njih, ostale dve su za nadev u dva kraja tepsije.
Ostalo testo se iseče na dva kroz sredinu i svaki se uvija.
Stavite sa obe strane tiganja i ostavite da naraste na još 20 minuta dok ne napuni tepsiju.
Namažite četkom umućenim žumancem sa 1 supenom kašikom ulja i pecite u zagrejanoj umerenoj rerni na 170°C dok ne bude gotovo, kod mene za 25-30 minuta tako što se nakon 15 minuta pokriva folijom da ne izgori.
Mekana, sipkasta i ukusna čokoladna pogača za svaki povod!
Neka vam je slatko sa mojom čokoladnom pogačom sa kakaom!