Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Čokoladna pogača sa kakaom

Čokoladna pogača sa kakaom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5049k444
Čokoladna pogača sa kakaom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 6
15/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Sa zadovoljstvom lomimo čokoladnu pogaču sa kakaom - i jedemo brzo, brzo"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 250 mk
  • mast - 4 supene kašike, istopljena
  • kvasac - 20 g
  • šećer - 4 supene kašike
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 2 komada, osim 1 žumanca
  • vanilin šećer - 1 kašičica
  • za kakao pastu
  • maslac - 1 supena kašika
  • kakao - 2 supene kašike, ravne, tamni
  • voda - 3 supene kašike
  • brašno - 700 g
  • čokolada - 200 g, istopljena
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite kakao pasto tako što pomešate vodu i kakao.

istopite maslac, dodajte kakao i mešajte u glatku pastu na slaboj vatri.

Aktivirajte kvasac, pomešajte testo i podelite na dva dela.

U jedan dodajte pastu sa kakaom i mesite da se dobije testo jednake boje.

Ostavite na toplom da naraste sat vremena.

Razvijte belo testo u veliki pravougaonik. Namažite uljem i odozgo stavite testo sa kakaom isto u pravougaonik tako što ga namažete istopljenom čokoladom.

Oba lista uvijte u rolat i rukama razvijajte napred, nazad da se izduži.

Odsecite krej rolata kao ružicu za sredinu praznične pogače.

Odsecite i 10 kružića po 2 cm i poređajte kao cveće u sredinu 8 od njih, ostale dve su za nadev u dva kraja tepsije.

Ostalo testo se iseče na dva kroz sredinu i svaki se uvija.

Stavite sa obe strane tiganja i ostavite da naraste na još 20 minuta dok ne napuni tepsiju.

Namažite četkom umućenim žumancem sa 1 supenom kašikom ulja i pecite u zagrejanoj umerenoj rerni na 170°C dok ne bude gotovo, kod mene za 25-30 minuta tako što se nakon 15 minuta pokriva folijom da ne izgori.

Mekana, sipkasta i ukusna čokoladna pogača za svaki povod!

Neka vam je slatko sa mojom čokoladnom pogačom sa kakaom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: