Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Uvijena čokoladna pogača

Uvijena čokoladna pogača

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5029k435
Uvijena čokoladna pogača
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 5
12/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Za praznik i za radni dan pravimo ovu uvijenu čokoladnu pogaču"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada, bez 1/2 žumanca
  • šećer - 180 g
  • so - 1 prstohvat
  • kvasac - 25 g
  • voda - 180 ml, topla
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • ulje - 5 supenih kašika
  • kora pomorandže
  • vanila
  • brašno - 5 šolja
  • nadev
  • crna čokolada - 50 g
  • maslac - 50 g, istopljeni
  • smeđi šećer - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se usitni u toploj vodi sa 1 supenom kašikom šećera i 2-3 supene kašike brašna, promeša se i ostavlja se da se aktivira.

U posudi se umute jaja sa šećerom, dodaje se ulje, kiselo mleko, prstohvat soli, vanila, kora pomorandže i sa kvascem se umesi meko testo da se ne lepi.

Stavlja se u najlon kesu namazanu uljem, veže se i ostavlja se u frižideru na 5 sati.

Vratila sam se s posla, izvadila testo da se otpusti 30-40 minuta.

Razvija se pravougaona kora veličine 42х26 cm.

Dok raste, sprema se čokoladni nadev.

Istopi se maslac, skine se s ringle, dodaje se smeđi šećer i izlomljena crna čokolada, promeša se viljuškom da se malo istopi i gotovo.

Malo se ohladi, posle se kašikom premazuje cela kora i uvija se u rolat.

Iseku se dva krajnja komada za sredinu i još dva panjića. Ostali se poređaju po zidovima tepsije prečnika 26 cm i ostavljaju se na toplom na 20 minuta da nabubre.

Pogača se premazuje posebno odvojenim umućenim žumancem sa 2 supene kašike ulja i peče se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni otprilike 30-35 minuta, tako što se nakon 20 minuta prekriva folijom da ne izgori.

Dobija se sjajna uvijena pogača sa čokoladom! Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: