Način pripreme
Kvasac se usitni u toploj vodi sa 1 supenom kašikom šećera i 2-3 supene kašike brašna, promeša se i ostavlja se da se aktivira.
U posudi se umute jaja sa šećerom, dodaje se ulje, kiselo mleko, prstohvat soli, vanila, kora pomorandže i sa kvascem se umesi meko testo da se ne lepi.
Stavlja se u najlon kesu namazanu uljem, veže se i ostavlja se u frižideru na 5 sati.
Vratila sam se s posla, izvadila testo da se otpusti 30-40 minuta.
Razvija se pravougaona kora veličine 42х26 cm.
Dok raste, sprema se čokoladni nadev.
Istopi se maslac, skine se s ringle, dodaje se smeđi šećer i izlomljena crna čokolada, promeša se viljuškom da se malo istopi i gotovo.
Malo se ohladi, posle se kašikom premazuje cela kora i uvija se u rolat.
Iseku se dva krajnja komada za sredinu i još dva panjića. Ostali se poređaju po zidovima tepsije prečnika 26 cm i ostavljaju se na toplom na 20 minuta da nabubre.
Pogača se premazuje posebno odvojenim umućenim žumancem sa 2 supene kašike ulja i peče se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni otprilike 30-35 minuta, tako što se nakon 20 minuta prekriva folijom da ne izgori.
Dobija se sjajna uvijena pogača sa čokoladom! Prijatno!