Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Uskršnja milibrot pogača sa kakaom

Uskršnja milibrot pogača sa kakaom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2434k257
Uskršnja milibrot pogača sa kakaom
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 5
29/05/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Uskršnja milibrot pogača sa kakaom - slatka carica praznične trpeze."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 620 ml
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • jaja - 5 komada (1 žumance za premazivanje)
  • kvasac - 1 kockica (42 g)
  • ulje - 7 supenih kašika
  • šećer - 10 supenih kašika
  • tečni zaslađivač - 3 supene kašike
  • pomorandža - 1 komad (kora)
  • limun - 1 komad (kora)
  • vanila - 2 kesica
  • kakao - 3 - 4 supene kašike
  • rakija - 1 supena kašika
  • so - 1/2 kašičice (ravna)
  • brašno - otprilike 1500 g (+100 g za dodatno mešenje)
  • maslac - 150 g, za premazivanje kora
  • miks semenki - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac sa 2 supene kašike šećera, malo toplog mleka i brašna. Odvojte jedno žumance sa jednom supenom kašikom mleka za premazivanje slatke pogače. Umutite jaja sa šećerom i ostalim sastojcima.

Presejte brašno barem 2 puta, sipajte smese i počnite da mesite dodajući ulje po malo dok ga ne upije celo milibrot testo. Gotovo testo podelite na 2 dela, stavite u nauljene posude tako što u jednu dodajte kakao.

Mesite dok se ne dobije lepa zasitna boja (čokoladna), vi procenite koliko želite da bude tamna.

Ostavite da nadođe, nakon čega napravite 8 lopti od smeđeg testa (veličine jabuke). Stavite ih u tepsiju na sredinu (na fotografijama će vam biti jasno).

Od belog testa oblikujte 4 oble kore, a od smeđeg 2 kore. Poređajte belu koru, pramžite maslacem, stavite smeđu, pa ponovo belu.

Sve tri kore rasecite na 8 trouglića, svaki secite na 3 trake i ispletite milibrot pletenicu. Pletenice poređajte uz kraj tepsije.

Druge 3 kore na isti način poređajte jednu na drugu i rasecite na 8 trouglića, tako što svaki rasečete po sredini i probušite vrh odozdo ka gore.

Listove stavite između smeđih lopti i za centar stavite lopticu belog testa. Ostavite milibrot pogaču da nadođe, nakon čega mažite umućenim jajetom. Pospite šećerom, semenkama i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Uskršnja milibrot pogača sa kakaom - slatka carica praznične trpeze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: