Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa 2 supene kašike šećera, malo toplog mleka i brašna. Odvojte jedno žumance sa jednom supenom kašikom mleka za premazivanje slatke pogače. Umutite jaja sa šećerom i ostalim sastojcima.
Presejte brašno barem 2 puta, sipajte smese i počnite da mesite dodajući ulje po malo dok ga ne upije celo milibrot testo. Gotovo testo podelite na 2 dela, stavite u nauljene posude tako što u jednu dodajte kakao.
Mesite dok se ne dobije lepa zasitna boja (čokoladna), vi procenite koliko želite da bude tamna.
Ostavite da nadođe, nakon čega napravite 8 lopti od smeđeg testa (veličine jabuke). Stavite ih u tepsiju na sredinu (na fotografijama će vam biti jasno).
Od belog testa oblikujte 4 oble kore, a od smeđeg 2 kore. Poređajte belu koru, pramžite maslacem, stavite smeđu, pa ponovo belu.
Sve tri kore rasecite na 8 trouglića, svaki secite na 3 trake i ispletite milibrot pletenicu. Pletenice poređajte uz kraj tepsije.
Druge 3 kore na isti način poređajte jednu na drugu i rasecite na 8 trouglića, tako što svaki rasečete po sredini i probušite vrh odozdo ka gore.
Listove stavite između smeđih lopti i za centar stavite lopticu belog testa. Ostavite milibrot pogaču da nadođe, nakon čega mažite umućenim jajetom. Pospite šećerom, semenkama i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Uskršnja milibrot pogača sa kakaom - slatka carica praznične trpeze.