Način pripreme
Sveže mleko malo ugrevamo i u njemu rastvorimo kvasac sa malo šećera. Ostavljamo da nadođe.
Za to vreme prosevamo brašno. U njega dodajemo kakao, rendanu čokoladu, vanilu, šećer, so, maslac i umućeno jaje.
Dodajemo kvasac i zamesimo meko testo. Ako se testo lepi, namažite uljem ruke i zamesite.
Nemojte dodavati još brašna, zato što pogača postaje tvrda. Ostavite da odstoji 30 minuta, pokriveno krpom. Premesite i podelite na loptice.
Svaku lopticu spljeskajte dlanovima i stavite parče bele čokolade u sredinu. Oblikujte loptu i stavite u pleh, namazan maslacem. Tako uradite sa svim lopticama.
Slatku pogaču ostavite još 30 minuta pokrivenu krpom i pecite na 170 stepeni još 30 minuta.
Preostalu belu čokoladu rastopite na pari i ukrasite pogaču njom.
Čokoladna pogača je odlična.