Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Šišarke od cimeta i pomorandže

Šišarke od cimeta i pomorandže

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Šišarke od cimeta i pomorandže
Fotografije: Kulinarna mreja
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Šišarke od cimeta i pomorandže za jedan nezaboravan Božić"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komada
  • so - prstohvat
  • šećer - 50 g
  • med - 1 supena kašika
  • kravlji maslac - 60 g
  • cimet - 1/2 kašičice
  • vanila - 1 komad /2 g/
  • pomorandže - 1 komad, kora
  • brašno - otprilike 220 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Za ove specijalne gurabije stavljamo 1 jaje, prstohvat soli, 50 g šećera i 1 supenu kašiku med. Dobro mešamo metalnom žicom za mućenje.

Dodajeno 60 g kravlji maslac (na sobnoj temperaturi) i ponovo dobro izmešamo.

Dodajemo 1/2 kašičice cimeta, 1 vanilu i izrenadnu koru 1 pomorandže (1 kašičica). Ponovo izmešamo.

Prosejavamo 210-220 g brašna. Dodajemo 1 kašičicu praška za pecivo, izmešamo i dodajemo ga postepeni dok ne prestane da se lepi po rukama. Dobija se meko testo.

Delimo na 10 malih lopti (malo većih od oraha) i svaku oblikujemo u šišarku. Vrhom male kašičice pravimo ljuspe u obliku šahovnice po specijalnim gurabijama.

Premazujemo žumancem i pečemo u zagrejanoj rerni na 170 °C 15 minutqa.

Ostavljamo da se ohlade i šišarke od cimeta i pomorandže posipamo šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: