Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Pileće vreteno u raskošnom sosu u rerni

Pileće vreteno u raskošnom sosu u rerni

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5831002k240
Pileće vreteno u raskošnom sosu u rerni1 / 6
25/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
3
"Pileće vreteno u raskošnom sosu - ovo je jelo za dočekivanje gostiju"

Potrebni sastojci

  • pileće grudi - 3 komada, velika
  • maslac - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • pečurke - 150 g, iseckane, sveže (vrganji)
  • beli luk - 2 čena
  • peršun
  • ruzmarin
  • žalfija - 1 supena kašika, iseckana, miks
  • gauda - 120 g, izrendani ili čedar
  • crni biber - mleveni
  • so
  • paprike - 1/2 komada, mali (crvena)
  • Sos
  • luk - 1 glavica
  • pečurke - 400 g
  • vino - 350 ml
  • brašno - 1 kašičica (ukoliko je potrebno)
  • ulje - 4 supene kašike
  • so
  • crni biber
* merne jedinice

Način pripreme

Nadev za pileće vreteno.

Zagrejte maslac u velikom tiganju (24-26 cm u prečniku). Stavite iseckane čenove belog luka, kuvajte na slaboj vatri otprilike 60 skeundi, dodajte sitno iseckanu crvenu papiku. Dodajte pečurke, kuvajte ih dok ne budu gotove ne zaboravljajući da mešate.

Začinite solju, crnim biberom, dodajte peršun. Ostavite pečurke da se ohlade.

Napravite džepić u najdebljem delu grudi ili rasecite kao knjigu - šta vam se dopada. Na fotografiji sam pokazala varijantu knjige.

Gotove pečurke pospite solju i crnim biberom. Istrljajte svako parče kako biste ravnomerno naneli začine i usitnjene biljke ruzmarin i žalfiju.

Svaki deo grudi napunite dinstanim pečurkama i izrendanim sirom. Zatvorite meso sa obe strane čačkalicom za zube da pečurke ne bi ispadale. Grudi uvaljajte u brašno.

Sipajte maslinovo ulje u tiganj u kojem su se pržile pečurke (uklonite ostatke pečuraka, zagrejte ga i propržite piletinu na 3 minute sa svake strane, pokrijte poklopcem.

Sos za pile:

U isti tiganj gde se pržilo pileće vreteno dodajte malo biljnog ulja, zagrejte ga, propržite luk dok ne postane svetlo zlatkast, dodajte pečurke i propržite zajedno dok ne ispari sva voda iz pečuraka i dok se blago ne proprže. Dodajte brašno i na minutu ga propržite.

Možete da preskočite brašno ukoliko ste pileće grudi dobro uvaljali u brašno, ono će zgustiti sos.

Nakon toga sipajte vino u tiganj izmešajte sa pečurkama i lukom, malo soli i crnim biberom, bolje je da malo posolite. Ostavite sos da provri na kratko. Ako je potrebno, dodajte stotinjak grama bujona ili vodice. Sipajte gotov sos na pile u tiganju za rernu ili tepsiju za pečenje.

Stavite pile sa raskošnim sosom da se kuva u rerni na temperaturi od 180°C otprilike 25 minuta, u zavisnosti od debljine pilećeg fileta.

Servirajte vruće sa sosom, pospite sitno iseckanim biljkama pre serviranja, bilo koja žitarica, krompiri, povrće su odgovarajući za garnirung.

Prijatno sa mojim pilećim vretenom u raskošnom sosu u rerni.

Savet: Ako koristite pečurke, vrganje i dr, direkto ih sipajte u tiganj i kuvajte. Ako koristite sušene, prvo ih sipajte u posudu sa vodom i ostavite tako otprilike 2 sata pre dinstanja u tiganju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: