Preliveni kolači Ašli

N.AkifovaN.Akifova
Inovator
12744879
Preliveni kolači Ašli
Fotografije: N.Akifova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
2
"Preliveni kolačići Ašli, tradicionalni za tursku kuhinju i veoma omiljeni"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg (ukoliko ima potrebne, još)
  • jaja - 3 komada
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 2 kašičice
  • mleko - 1 l
  • kvasac - 1 kesica, suvi, 10 g
  • Za sirup
  • voda - 3 šolje (za vodu)
  • šećer - 2 šolje (za vodu)
  • limunov sok - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

U jednu veliku posudu prosejemo brašno, dodajemo vodu, kvasac, šećer i razbijemo jaja unutra.

Počinjemo da mesimo testo. Gotovo testo ostavljamno da se odmori na pola sata.

Nakon otprilike pola sata raspoređujemo testo u male lopte i počinjemo da razvijamo lopte testa sasvim tanko.

Uvijamo razvijeni list testa kolagijom i stiskama sa obe strane. Vadimo listove, uvijamo poprečno i sečemo na male zalogaje.

Turske kolačiće naizmenično slažemo u tepsiju za pečenje i pečemo dok se ne dobije zlatkasta boja otprilike 10 minuta u zagrejanoj rerni.

U šerpu sipamo šećer i vodu i stavljamo na ringlu da se skuva. Prilikom skidanja sa vatre dodajemo limunov sok.

Toplim sirupom zalivamo hladne prelivene kolače Ašli.

Veoma ukusni i ekonomični preliveni kolači.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: