Način pripreme
Iseckajte luk i izdinstajte ga u malo zagrejanog ulja. Dodajte oprani pirinač i zalije sa pola čaše vode.
Pospite crnim biberom, čubarom i solju i kuvajte dok tečnost ne ispari, nakon čega skinite sa vatre.
Podmažite dno đuvečare i zbijeno poređajte krompir iseckan na kolutove. Začinite ih čubrom i solju, a odozgo sipajte proprženi pirinač. Ponovo poređajte red krompira, pospite čubarom i solju.
Zalijte mlevenim paradajzom. Poređajte sveži paradajz, takođe iseckan na kolutove. Posolite i sipajte malo ulja.
Sipajte vodu koja treba da pokrije poslednji red krompira. Stavite u rernu i uključite na 180 stepeni.
Pecite jelo dok povrće ne bude gotovo - otprilike 90 minuta.
Zalijte prethodno pomešanim čenovima belog luka i iseckanim peršunom.
Posni pirijan u đuvečari je veoma ukusan.