Način pripreme
Ogulimo krompir i isečemo ga na kockice srednje veličine. Potopimo ih u hladnu vodu dok pripremamo i ostale sastojke.
Očistimo pečurke i sklanjamo stabla.
Očistimo beli luk, šargarepu i luk i stavljamo ih u blender ili ih sitno iseckamo.
Uključujemo rernu da se zagreva na 180°C sa ventilatorom.
Zagrevamo rernu na srednjoj temperaturi, sipamo ulje i dodajemo povrće iz blendera. Propržimo ga na otprilike 2-3 minuta i onda dodajemo pečurke.
Stavljamo maslac i poklapamo tiganj. Dinstamo povrće 5 minuta i nakon toga dodajemo krompir i ponovo stavljamo poklopac. Važno je da krompir malo omekša, malo pre nego što dodamo paradajz sos, zato što paradajz sos sprečava proizvode da se skuvaju.
Kada su krompir malo omekša, dodajemo paradajz sos, grašak, so, šećer i ostale začine. Mešamo grašak sa krompirom veoma dobro i sipamo u tepsiju. Dodajemo toplu vodu koliko je potrebno da se pokriju sastojci i stavljamo posno jelo da se peče 50-60 minuta.
Neka vam je slatko sa graškom sa krompirom i pečurkama u rerni!