Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Unikatno ukusan milibrot

Unikatno ukusan milibrot

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3421341k106
Unikatno ukusan milibrot
Fotografije: Doni Niki
1 / 5
15/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Ako nam ne verujete da je unikatno ukusan, prosto napravite ovaj milibrot"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 4 komada
  • sveže mleko - 300 ml, (toplo)
  • kvasac - 42 g
  • šećer - 3 supene kašike
  • brašno - 4 supene kašike
  • fanta pomorandža - 150 ml
  • ulje - 50 ml
  • šećer - 250 g
  • brašno - 1.200 (+ - ), meko
  • maslac - 200 g
  • limun - 1 kom. (kora)
  • esencija
  • Za dekoraciju
  • oguljeni bademi
  • šećer za posipanje - 50 g
  • voda - 1 supena kašika
  • Za premazivanje
  • jaje - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se sipa toplo sveže mleko sa kvascem, šećerom i brašnom, meša se i ostavljaju se dok se kvasac ne aktivira.

U posudi planetarnog miksera se umute jaja sa šećerom, uljem, fantom od pomorandže, esencijom, korom limuna i aktiviranom smesom sa kvascem.

Počinje se sa dodavanjem brašna, treba da se dobije glatko testo koje se ne lepi.

U plastičnu kesu se stavlja gotovo testo za milibrot koje se blago premazuje, da se ne bi zalepilo za kesu. Ostavlja se na 60 sekundi na toplom. Kada udvostruči zapreminu, počinje da se dodaje mansoća, postepeno se utrljava mešenjem, rastezanjem, dok se maslac u potpunosti ne usvoji.

Posle ponovo u torbu na 2 sata na toplom. Obim se utrostručuje.

Posle počinje oblikovanje milibrota. Stavljaju se u odgovarajuće posude - visoke kako bi svugde narasle. Na dno se stavlja papir za pečenje,

Premazuju se jajetom i svežim mlekom. Stavljaju se u rernu na 50°C na otprilike 40 minuta dok ne naraste po treći put. Kada narastu, ponovo se premazuju smesom od jaja, nabockaju se bademi.

Peku se na 170°C, prvo na gornjem grejaču, milibrot se pokriva folijom odozgo, na dno rerne se stavlja tepsija sa vodom kako bi se dobila para.

Nakon otprilike 40 minuta se skida folija i ukljjučuje se i gornji grejač. Proverava se drvenim štapićem - kada izađe suv, uskršnji milibrot je gotov.

Još topao se prethodno posipa namočenim i kristalizovanim šećerom - unikatno ukusan milibrot.

Bon Apeti!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: