Način pripreme
Mešenje testa može biti ručno, ali ja više volim mini pekaru. Svi sastojci se stavljaju u pekaru, poštuje se pravilo prvo tečni, posle suvi sastojci. Naravno, ako koristite sveži kvasac, prethodno ga rastvorite u malo ugrejanog mleka (ne više od 30 stepeni).
Ja koristim program za testo, koje je kod mene sat i po vremena. Na kraju programa testo možda nije skroz nadošli - sačekajte da se udvostruči! Gotovo testo sipajte preko prethodno namazane radne površine. Podelite na tri jednaka dela. Od svakog napravitetri ili četiri štapića, debljine viršle, dužina ne treba biti veća od kalupa.
Svaki štapic uvijte kao fitilj, ako ćete stavljati orašaste plodove sada je trenutak. Od dobijenuh fitilja (koji su važni za dobijanje prepoznatljivih niti) uplićete milibrot sa tri ili četiri pletenice. Nemojte žuriti ima vremena za sve. Dobijeni milibrot stavite u kalup za pečenje, ja koristim papir za pečenje. Napravite na isti način i druga dva milibrota i ostavite da nadođu po drugi put na sobnoj temperatuti (ne u rerni). Dolazi osetljivi trenutak pečenja.
Kada testo udvostruči obim, postane mekano i ne lepi se, uključite rernu na 50 stepeni, namažite ga jajetom, umućenim sa 50 ml ulja i pospite šećerom (prvu količinu upija jaje, ali sledeće ostaje kristalno). Stavite gotov milibrot u rernu na 15-20 minuta na 180 stepeni, pecite dok se ne dobije zlatna korica i prekrijte aluminijumskom folijom.
Nakon još 30-35 minuta je gotov, folija sprečava da se prepeče po površini, ako želite da bude prepečeniji skinite foliju i pecite dokle vam se dopada. Nepotpuno pečen milibrot je mirisniji, a prepečeniji je hrskaviji i dugotrajniji.
Prijatno!