Način pripreme
Polovina svežeg mleka (toplog) se izmeša sa suvim kvascem i 1 supenom kašikom šećera.
Posebno u posudi se mute 3 jaja sa ostalim šećerom, mlekom, vanilom i korom 1 limuna.
Kravlji maslac se istopi i pomeša sa uljem tako što se 2/3 količine sipa u jaja. Smesa se lepo izmeša.
Brašno se proseje i u njega se dodaje prstohvat soli.
Sastojci se stavljaju u mini pekaru sledećim redosledom: prvo smesa od jaja, zatim kvasac i na kraju - brašno.
Mini pekara se uključuje na program testo - 3 puta po 30 minuta tako što se postepeno dosipa ostatak masnoće.
Nakon što naraste, testo za milibrot se vadi i deli se na dve lopte. Svaki komad se razvija u pravougaonik, premazuje se marmeladom od jabuke i uvija se u rolat.
Oblikovani rolati se premazuju se masnoćom i stavljaju u kalupčiće da ponovo narastu.
Kada narastu, premazuju se umućenim jajetom i posipaju se mokrim kristal šećerom.
Peku se 15 minuta u rerni zagrejanoj na 160 °C, nakon čega se pokrivaju folijom i pečenje prazničnih milibrota traje još barem 35 minuta.
Za bolji rezultat dobro bi bilo da se stavi jedna metalna posudica vode u rernu za vreme pečenja milibrot rolata mešenog u mini pekari.