Način pripreme
Ovo je jedno od tradicionalnih prolećnih jela, koja barem jednom spremamo ako se susretnemo sa svežim zeljem. Koristila sam pileća leđa zbog toga što se od njih dobija raskošan i aromatičan bujon, a to što nisu mnogo bogata mesom nije problem, s obzirom na to da su glavni junaci u jelu zelje, pirinač i donekle praziluk.
Kao vrstu pirinča koristila sam onaj marke Panino Extra. Preporučujem ga, zato što se ne pretvara u kašu i veoma je prijatan.
Prvo što treba da uradite jeste da stavite oprana pileća leđa u vodu sa kašikom sirćeta. Neka odstoje otprilike 30 minuta do sat vremena. Nakon toga ih skuvajte sa malo soli tako što u početku mešate kašikom sa rupicama.
Nastavite sa guljenjem i seckanjem praziluka. Stavite ga da se proprži na ulju na umerenoj vatri i mešajte s vremena na vreme.
Lepo operite listiće zelja i isecite ih.
Kada praziluk dobro omekša i počne da hvata boju (ali veoma pazite, zato što brzo gori), stavite iseckano zelje, posolite i mešajte dok blago ne omekša i dok se listići ne slegnu.
Dodajte pirinač prethodno opran i dobro oceđen. Neka se malo proprži i on, da bi posle bio hrskaviji. Začinite izmrvljenim čubrom.
Piletinu sa pirinčem prebacite u tepsiju i sipajte bujon od kuvanja pileta u odnosu 1:3 ili malo manje ukoliko volite suvlji pirinač.
Stavite pileća leđa i pospite sa malo soli i sveže mlevenim crnim biberom (on može da se pospe čak i na kraju).
Pecite pirinač u rerni na 200 stepeni dok pirinač ne upije tečnost.
Servirajte pirinač sa zeljem, prazilukom i pilećim leđima garniran lepim punomasnim kiselim mlekom.
Prijatno!