Način pripreme
Pileća leđa operite, prebacite u šerpu, prelijte sa 1, 5 litara hladne vode. Dodaju im se piment, biber i lovorov list i kuvaju dok ne bude gotovo, nakon čega se bujon procedi i sačuva.
Pirinač se očisti i opere, potapa se u hladnoj vodi sa 1 kašičicom soli.
U tiganju na ulju propržite sitno iseckani praziluk, crni i beli luk, dodajte smrznuto povrće (smrznuta šargarepa, crvena paprika, tikvice, prokelj, zeleni grašak, karfiol) i posle nekoliko minuta oceđeni pirinač.
Mešajte dok se ne upije mast od pirinča i sipajte dve kašičice proceđenog bujona. Sačekajte desetak minuta dok pirinač upije tečnost, pospite solju i biberom po ukusu, dodajte sitno seckani bosiljak i peršun i sadržaj tiganja prebacite u pleh.
Na vrh poređajte kuvana pileća leđa sa kožom na gore, na svaki komad stavite po parče maslaca.
Pleh sa piletinom i pirinčem stavite u rernu zagrejanu na 160-180 stepeni na srednju rešetku oko 30-40 minuta ili dok pirinač ne bude gotov. Na kraju, rernu možete ostaviti desetak minuta samo na gornjem grejaču, dok koža pilećih leđa ne dobije ukusan ten.
Kuvani pirinač izvadite iz rerne i pokrijte tepsiju poklopcem ili krpom na 15 minuta, da pirinač ostane sočan.
Prijatno sa pirinčem sa povrćem i pilećim leđima!