Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Pirinač u Rerni»Pirinač sa povrćem i pilećim leđima

Pirinač sa povrćem i pilećim leđima

ZoriZori
Guru
7292375k218
Pirinač sa povrćem i pilećim leđima
Fotografije: Zori
1 / 6
16/12/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
5
"Gotovi pirinač u rerni sa sočnim komadima piletine izvadite iz rerne i pokrijte tepsiju poklopcem ili krpom na 15 minuta, da pirinač ostane sočan."

Potrebni sastojci

  • pileća leđa - 1 kg (10 komada)
  • piment - 6 zrna
  • lovorov list - 5 komada
  • biber - 10 zrna
  • ulje - 3 kašike
  • luk - 1 glavica
  • praziluk luk - 1 stabljika
  • beli luk - 2 čena
  • povrće - 400 g, mešati
  • pirinač - 1 šolja
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - 1/4 veze
  • bosiljak - nekoliko svežih listova
  • kravlji maslac - 20 g za pečenje piletine
* merne jedinice

Način pripreme

Pileća leđa operite, prebacite u šerpu, prelijte sa 1, 5 litara hladne vode. Dodaju im se piment, biber i lovorov list i kuvaju dok ne bude gotovo, nakon čega se bujon procedi i sačuva.

Pirinač se očisti i opere, potapa se u hladnoj vodi sa 1 kašičicom soli.

U tiganju na ulju propržite sitno iseckani praziluk, crni i beli luk, dodajte smrznuto povrće (smrznuta šargarepa, crvena paprika, tikvice, prokelj, zeleni grašak, karfiol) i posle nekoliko minuta oceđeni pirinač.

Mešajte dok se ne upije mast od pirinča i sipajte dve kašičice proceđenog bujona. Sačekajte desetak minuta dok pirinač upije tečnost, pospite solju i biberom po ukusu, dodajte sitno seckani bosiljak i peršun i sadržaj tiganja prebacite u pleh.

Na vrh poređajte kuvana pileća leđa sa kožom na gore, na svaki komad stavite po parče maslaca.

Pleh sa piletinom i pirinčem stavite u rernu zagrejanu na 160-180 stepeni na srednju rešetku oko 30-40 minuta ili dok pirinač ne bude gotov. Na kraju, rernu možete ostaviti desetak minuta samo na gornjem grejaču, dok koža pilećih leđa ne dobije ukusan ten.

Kuvani pirinač izvadite iz rerne i pokrijte tepsiju poklopcem ili krpom na 15 minuta, da pirinač ostane sočan.

Prijatno sa pirinčem sa povrćem i pilećim leđima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: