Način pripreme
Najlakše će vam biti da umesite testo za ovaj milibrot u multipraktiku ili odgovarajućoj mašini za mešenje.
Prvo pomešajte mleko sa kvascem i malo šećera i izmešajte. Ostavite da se aktivira i za to vreme izrendajte korice citrusa i iseckajte orahe oštrim nožem.
Veći deo njih je određen za testo, tako da mogu i sitnije da se samelju, a da se ostavi 20 g za posipanje koji da budu u krupnijim komadima.
Drugo koje radim jeste da sameljem kore citrusa sa šećerom tako je njihova aroma mnogo jača i neodoljiva.
Prosejte brašno u posudu kuhinjskog robota i sipajte aktivirani kvasac sa mlekom, tri jaja, dve kašike ulja, uzo, orahe, vanilin šećer i šećer sa korama citrusa. Mesite otprilike 3 minute uređajem. Ukoliko je rukom, oduzeće više vremena.
Osetićete da je testo za milibrot trđe, ali to treba da bude upravo tako.
Nakon treće minuta počnite da dodajete meki maslac u komadićima bez prestajanja sa mešenjem. Ovaj proces treba da traje 2minute ili dok testo ne upije sav maslac. Možete čak da dodate i još, iako vam se čini veoma masno.
Ostavite gotovo testo da se odmori otprilikr 2 sata ili dok ne utrostruči svoju zapreminu. Vreme dizanja testa zavisi od toplote u prostoriji, ali imajte u vidu da će mu oduzeti vreme zbog toga što je teško.
Podelite na 6 lopti, njih izvucite u fitilje i ispletite tri po tri da biste dobili dva milibrota. Stavite ih u pravougaone kalupe za kolač obložene papirom za pečenje i ostavite ponovo da nadođu.
Ovde već ukoliko nemat estrpljenja možete da pomognete sebi i da uštedite vreme stavljajući milibrote u rernu zagrejanu na 45 °C.
Tako će se brzo podići. Pre nego što ostavite da narastu, namažite četvrtim umućenim jajetom kako bi upilo, a kada su narasli namažite ponovo ostatkom jajeta i pospite šećerom i orasima.
Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C otprilike 35 minuta ili dok milibroti lepo ne porumene.
Ohladite na rešetci milibrot sa orasima i servirajte na uskršnju trpezu.
Zbog oraha u testu ovaj milibrot postaje malo tamnije boje.