Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Milibrot sa orasima

Milibrot sa orasima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Milibrot sa orasima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Aromatičan i vazdušast milibrot sa orasima za celu porodicu"

Potrebni sastojci

  • orasi - 80 g
  • brašno - 500 g
  • kvasac - 30 g, svež
  • sveže mleko - 120 ml, blago zagrejano (37°C)
  • jaja - 4 komada (jedno za premazivanje)
  • vanilin šećer - 10 g
  • šećer - 100 g + za posipanje
  • kora pomorandže - od 1 pomorandže
  • kora limuna - od 1 limuna
  • maslac - 100 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • uzo - 30 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Najlakše će vam biti da umesite testo za ovaj milibrot u multipraktiku ili odgovarajućoj mašini za mešenje.

Prvo pomešajte mleko sa kvascem i malo šećera i izmešajte. Ostavite da se aktivira i za to vreme izrendajte korice citrusa i iseckajte orahe oštrim nožem.

Veći deo njih je određen za testo, tako da mogu i sitnije da se samelju, a da se ostavi 20 g za posipanje koji da budu u krupnijim komadima.

Drugo koje radim jeste da sameljem kore citrusa sa šećerom tako je njihova aroma mnogo jača i neodoljiva.

Prosejte brašno u posudu kuhinjskog robota i sipajte aktivirani kvasac sa mlekom, tri jaja, dve kašike ulja, uzo, orahe, vanilin šećer i šećer sa korama citrusa. Mesite otprilike 3 minute uređajem. Ukoliko je rukom, oduzeće više vremena.

Osetićete da je testo za milibrot trđe, ali to treba da bude upravo tako.

Nakon treće minuta počnite da dodajete meki maslac u komadićima bez prestajanja sa mešenjem. Ovaj proces treba da traje 2minute ili dok testo ne upije sav maslac. Možete čak da dodate i još, iako vam se čini veoma masno.

Ostavite gotovo testo da se odmori otprilikr 2 sata ili dok ne utrostruči svoju zapreminu. Vreme dizanja testa zavisi od toplote u prostoriji, ali imajte u vidu da će mu oduzeti vreme zbog toga što je teško.

Podelite na 6 lopti, njih izvucite u fitilje i ispletite tri po tri da biste dobili dva milibrota. Stavite ih u pravougaone kalupe za kolač obložene papirom za pečenje i ostavite ponovo da nadođu.

Ovde već ukoliko nemat estrpljenja možete da pomognete sebi i da uštedite vreme stavljajući milibrote u rernu zagrejanu na 45 °C.

Tako će se brzo podići. Pre nego što ostavite da narastu, namažite četvrtim umućenim jajetom kako bi upilo, a kada su narasli namažite ponovo ostatkom jajeta i pospite šećerom i orasima.

Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C otprilike 35 minuta ili dok milibroti lepo ne porumene.

Ohladite na rešetci milibrot sa orasima i servirajte na uskršnju trpezu.

Zbog oraha u testu ovaj milibrot postaje malo tamnije boje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti