Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Uskršnje gurabije sa slatkom

Uskršnje gurabije sa slatkom

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Uskršnje gurabije sa slatkom
Fotografije: Stoyanka Rusenova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
27
"Uskršnje gurabije sa slatkom - želite da probate, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • šećer - 170 g
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • mast - 125 g
  • brašno - 580 g
  • soda bikarona - prstohvat
  • amonijačna soda - 1 kašičica
  • da se uvalja
  • žumance - 1 komad
  • mleveni orasi
  • za nadev
  • marmelada
* merne jedinice

Način pripreme

Uzimamo posudu i stavljamo kiselo mleko, u njega sipamo sidu i mešamo.

U veliku posudu razbijemo jaja i blago mutimo, dodajemo šećer, mleko, amonijačnu sodu, mast i postepeno dodajemo brašno.

Nakon svakog dodatog sastojka veoma dobro mutimo.

Oblikujemo testo od kojeg počinjemo da pravimo lopte kidajući male loptice testa, spljeskamo rukama, stavljamo marmeladu u sredinu. Dobro zatvaramo kolačiće sa marmeladom.

U posudicu stavljamo mlevene orahe, a u drugu posudu žumance jajeta koje mutimo.

Umačemo jednu stranu u žumance, a zatim u mlevene orahe.

Ređamo u tepsiju uskršnje gurabije sa slatkom, pokrivenu papirom za pečenje i stavljamo u prethodno zagrejanu rernu na 170°C sa uključenim gornjim i donjim grejačem na otprilike 20 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: