Način pripreme
U odgovarajuću posudu se sipa zagrejana voda, dodaje se kvasac, šećer i brašno, meša se i ostavlja se na otprilike 20 minuta dok se kvasac ne aktivira.
U velikoj posudi se mute jaja sa solju, kiselim mekom, uljem i aktiviranom smesom sa kvascem. Postepeno se dodaje unapred prosejano brašno.
Mesi se meko testo, ostavlja se da naraste otprilike 60 minuta.
Nauljenim rukama se uzima lopta testa i stiska između palca i kažiprsta kako bi se lako oblikovale loptice koje se ređaju u podmazanu tepsiju.
Ostavljaju se ponovo da narastu u rerni na 50 stepeni dok ne stignu do ruba tepsije.
Od maslaca, brašna i soli se pravi preliv za pogačice.
Maslac se zagreva na ringli, dodaje se brašno i so, meša se dok se ne dobije homogena smesa.
Po želji može da se pospe izmrvljeni sir, nakon čega se obilno premazuje prelivom. Od ove doze se dobijaju dve tepsije prečnika 28 cm. Peku se na 180 stepeni sa ventilatorom dok ne budu gotove.
Po želji mogu da se pospu šećerom u prahu.
Mekane vazdušaste pogačice su odlične!