Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Slani rolat»Prolećni rolat Velington

Prolećni rolat Velington

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Prolećni rolat Velington
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 12
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
12
"Prolećni rolat Velington - ne treba da budete master šef da biste ga napravili, zato što već imate recept"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 275 g
  • jaje - 1 komad, malo
  • NADEV
  • zelje - 150 g
  • kelj - 50 g (težna očišćenog bez drški)
  • mladi luk - 150 g
  • šargarepa - 2 komada, velika
  • krompir - 2 komada, srednje veličine (sladak ili običan krompir)
  • peršun - 15 g
  • integralni hleb - 2 kriškice
  • maslinovo ulje - otprilike 7 supenihz kašika
  • pinjole - 3 supene kašike
  • kesten - otprilike 100 f (po želji)
  • kraljevsk vrganj - 260 g
  • limun - 1 komad
  • maslac - 15 g
  • beli luk - 2 velika čena
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pravljenjem nadeva za ovaj ukusan i praznični rolat od lisnatog testa.

Isecite kriškice integralnog hleba na kockice ili ih iskidajte. Zapecite ih kako bi postale hrskave i zalijte s 5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja. Ostavite sa strane da odstoji i upije maslinovo ulje.

Ogulite krompir i šargarepu, isecite ih na kockice (šargarepa može i na kolutiće) i pecite sa malo masnoće u tepsiji obloženoj papirom za pečenje. Takođe, možete i da skuvate povrće i nakon toga da ga isečete.

Operite i iseckajte mladi luk, zelje i kelj i dinstajte ga dok ne omekne s malo soli i 2-3 supene kašike maslinovog ulja.

Nakon otprilike 7-8 minuta skinite sa vatre i prebacite u cediljku. Ostavite da se malo ohladi i da se dobro ocedi od tečnosti koja se odvojila prilikom dinstanja.

Kada su zeleniš i luk gotovi stavite ih u drugo povrće. Dodajte i hleb, pinjole, iseckani peršun, so i crni biber. Po želji u nadev možete dodati i skuvano kestenje, ali onda treba da smanjite količinu krompira.

Dolazi red na drugi deo nadeva:

Za njega u blenderu sameljite fino mlevene korice od 1 malog limuna (samo žuti deo) zajedno sa očišćenim pečurkama, maslacem i belim lukom. Ne treba da se pretvara u kašu, ali ne i na mnogo sitne komadiće. Dinstajte ovu smesu otprilike 5 do 7 minuta, nakon toga ocedite i pomešajte sa malo soli i sokom od limuna.

Da biste sastavili ovaj rolat Velington uradite sledeće:

Rasprostrite jednu pravougaonu koru lisnatog testa dimenzija 30 sa 40 cm i debljine do 5 mm. Možete da odsečete u jednom kraju (sjajnu) traku koja da vam posluži za ukras.

Rasporedite pastu od pečuraka ostavljajući po 3.5-4 cm sa svih krajeva. U sredini dugačke ivice stavite nadev pritiskajući kako bi ostalo u gomilici.

Uvijte testom tako što lepo zapečatite krajeve i ukrasite isečenom trakom koja služi i da prikrijete neki defekat ako se na mestima tanko testo pokidalo.

Namažite jajetom umućenim s malo soli i pecite na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni na otprilike 40 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.

Servirajte prolećni rolat Velington dok je topao.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: