Način pripreme
Mute se jaja sa dve vrste šećera dok se ne istopi. Dodaje se tečni med, ulje, cimet, đumbir i brašnom pomešanim sa praškom za pecivo se mesi meko testo da se ne lepi.
Uvija se folijom i ostavlja se na 15 minuta u frižideru - da se stegne.
Razvija se kora debljine 1 cm, iseče se kružić čašom od 7-8 cm i poređa se na papir za pečenje. Razvija se debelo kako bi medenjaci bili mekani, inače su tvrdi.
Medenjaci se peku u zagrejanoj rerni na 180°C 10-12 minuta i izvade se da se ohlade.
U šoljici se pomešaju 1 kašičica meda sa 30-40 ml vode i izmeša se, ovo sam koristila kao lepilo na fondanu.
Radna površina se posipa kukuruznim skrobom, tanko se razvija beli fondan i istom čašom se seku kružići. Ako imate prste - kovrdžav, još bolje, ali ja još uvek nemam.
Četkicom za crtanje fondan se lagano namaže medenim sirupom i zalepi se na medenjak.
Pažljivo se pritisne odozgo i zagladi se. Seku se sličice od printa od fondana, moje su bile okrugle. Skida se providna folija sa obrnute strane i blago se fondan namaže sirupom od meda.
Ne maže se print da se sličica ne bi razmazala. Zalepi se na beli fondan i lagano se pritišće.
Ostavlja se na sobnoj temperaturi, zato što voda i vlaga iz frižidera moguda oštete print.
Čuva se u kesi sa patent zatvračem nakon 12 sati. Ovo su moji prvi medenjaci sa printom od fondana, poklončići za omiljene ljude.
Srećni praznici i srećna Nova godina!