Način pripreme
Peremo listove zelja i očistimo ih od drški. Blanširamo ih minutu, dve u ključaloj posoljenoj vodi. Prebacujemo ih u posudu sa ledom.
Kada se ohlade sa polovinom njih pokrivamo dno tepsije u kojoj ćemo peći jelo. Nju prethodno premazujemo maslacem.
Jagnjeće iznutrice dobro operemo i zalivamo hladnom vodom. U nju dodajemo 1 kašičicu soli.
Stavljamo posudu na ringlu i kuvamo na umerenoj vatri otprilike 45-50 minuta. Periodično kupimo penu koja se stvorila na površini.
Bujon procedimo i sačuvamo, a ohlađene iznutrice sečemo na sitne komadiće. Kod mene preovladava džigerica.
U posudi sa zagrejanom masnoćom dinstamo sitno iseckani mladi luk.
Kada omekne dodajemo redosledom pečurke, pirinač, iseckanu divlju nanu i peršun.
Kada pirinač promeni svoju boju i postane staklast sipamo vino, sok od limuna i začinjavamo solju i crnim biberom.
Kada alkohol ispari i tečnost bude apsorbovana dodajemo iseckane iznutrice.
Dodajemo 2 šolje iz bujona i kada provri isključujemo vatru.
Sipamo sastojke u tepsiju i nakon što ih ravnomereno rasporedite pokrivamo ostalim listovima zelja.
Jagnjeće sarmice se peku u rerni zagrejanoj do 180 stepeni na otprilike 25 minuta. Vreme za koje će se pirinač dodatno skuvati.
Za to vreme pripremamo preliv tako što dodajemo u nju izrendani kačkavalj.
Zalivamo jelo i zapečemo još 15 moinuta na gornjem grejaču dok se ne dobije zlatkasta korica. Poslužujemo prilog od jagnjetine sa pečenom jagnjetinom i garniramo kiselim mlekom.