Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Jagnjeća sarmica»Jagnjeća sarma sa prelivom od kačkavalja

Jagnjeća sarma sa prelivom od kačkavalja

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Jagnjeća sarma sa prelivom od kačkavalja4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Jagnjeće sarmice sa ukusnim prelivom od kačkavalja - odličan za Uskršnju trpezu"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće iznutrice - 800 g
  • pečurke - 200 g, blanširane
  • zelje - otprilike 10 - 14 komada, sa većim listovima
  • mladi luk - 2 vezice, beli deo
  • pirinač - 1 šolja
  • divlja nana - 1 vezica
  • peršun - 3 - 4 struka
  • belo vino - 1 šolja
  • maslac - 2 supene kašike, za podmazivanje tepsije
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • maslac - 40 g
  • biljno ulje - 5 supenih kašika
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so
  • crni biber - po ukusu
  • Za preliv
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • kačkavalj - 1 šolja, izrendan
  • so - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Peremo listove zelja i očistimo ih od drški. Blanširamo ih minutu, dve u ključaloj posoljenoj vodi. Prebacujemo ih u posudu sa ledom.

Kada se ohlade sa polovinom njih pokrivamo dno tepsije u kojoj ćemo peći jelo. Nju prethodno premazujemo maslacem.

Jagnjeće iznutrice dobro operemo i zalivamo hladnom vodom. U nju dodajemo 1 kašičicu soli.

Stavljamo posudu na ringlu i kuvamo na umerenoj vatri otprilike 45-50 minuta. Periodično kupimo penu koja se stvorila na površini.

Bujon procedimo i sačuvamo, a ohlađene iznutrice sečemo na sitne komadiće. Kod mene preovladava džigerica.

U posudi sa zagrejanom masnoćom dinstamo sitno iseckani mladi luk.

Kada omekne dodajemo redosledom pečurke, pirinač, iseckanu divlju nanu i peršun.

Kada pirinač promeni svoju boju i postane staklast sipamo vino, sok od limuna i začinjavamo solju i crnim biberom.

Kada alkohol ispari i tečnost bude apsorbovana dodajemo iseckane iznutrice.

Dodajemo 2 šolje iz bujona i kada provri isključujemo vatru.

Sipamo sastojke u tepsiju i nakon što ih ravnomereno rasporedite pokrivamo ostalim listovima zelja.

Jagnjeće sarmice se peku u rerni zagrejanoj do 180 stepeni na otprilike 25 minuta. Vreme za koje će se pirinač dodatno skuvati.

Za to vreme pripremamo preliv tako što dodajemo u nju izrendani kačkavalj.

Zalivamo jelo i zapečemo još 15 moinuta na gornjem grejaču dok se ne dobije zlatkasta korica. Poslužujemo prilog od jagnjetine sa pečenom jagnjetinom i garniramo kiselim mlekom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: