Način pripreme
Na proleće kada sve povrće buja u svom rastu, možemo da pravimo naše omiljene zeleni pite! Ukusne i zdrave!
Evo i jednog jednostavnog recepta za pitu sa listovima maslačka /ljutić i zelje koji se nalaze u svakom dvorištu!
Iz bašte uberemo zeleniš - zelje, divlju nanu i maslačak i kada ga pažljivo operemo, sitno ga sečemo /treba da se dobije količina 14 šaka za 14 kora)!
Odvojeno u drugu posudu razbijemo 2 jaja i lepo ih izmešamo sa kiselim mlekom, sodom za hleb, himalajskom solju i začinima: crni biber, kumin i čubar.
Počinjemo da slažemo pitu u orkuglu srednje veliku tepsiju koju smo prethodno podmazali šarlanom. Na svaku koru posipamo po 1 šaku iseckanog zeleniša i savijamo kao harmoniku. Kada ravnomerno poređamo sve kore, posipamo sitno iseckanim mladim lukom i sitnim sirom. Nakobn njih pažljivo zalivamo s malo šarlana i sipamo preliv supenom kašikom trudeći se da svuda stavimo (posebno u krajeve).
Zelenu pitu sa maslačkom pečemo na 200 stepeni 30 minuta dok ne postane zlatkasta, tako što za vreme pečenja vrtimo tepsiju kako bi se ravnomerno ispekla.
Pita je gotova! Prava zasitna!
Neobično ukusno!