Način pripreme
Sveže mleko, vodu, so, šećer i maslac stavite u šerpu i ugrejte na umerenoj vatri dok se maslac ne rastopi i smesa ne počne da vri. Kad provri sipajte svo brašno odjednom i mešajte energično, dok se ne dobije lopta kuvanog testa.
Mešajte još 3-4 minuta na ringli i skinite šerpu. Ostavite testo da se ohladi. Kad se testo ohladi dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dobro mešajte dok testo ne upije celo jaje.
Gotovu smesu sipajte u spric i napravite male loptice ili duguljaste eklere po izboru, preko papira za pečenje u plehu (na rastojanju jedan od drugog). Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta. Ne otvarajte rernu dok se ekleri peku.
Mleko sipajte u šerpu i ugrejte. U međuvremenu u posudi pomešajte jaja i šećer. Mutite mikserom dok smesa ne posvetli. Dodajte dve vrste bršna. Mutite mikserom na niskoj brzini ili rukom.
Da biste ujednačili temperature dodajte 1 kutlaču toplog mleka u smesu sa jajima i brašnom. Mešajte dobro. Ponovite. Razređenu smesu dodajte lagano u vrelo mleko, neprestano mešajte. Na kraju dodajte 2 vanile i maslac i mešajte dok se masalc ne rastopi i upije krem.