Način pripreme
Pileće belo meso sam očistila i iseckala na zalogaje
Komade piletine sam stavila u posudu i zalila sam soja sosom. Pokrila sam folijom za sveže čuvanje i stavila sam u frižider na otprilike sat vremena. Možete da ih ostavite i na duže vreme.
Nakon toga sam otkinula veliki komad aluminijumske folije kako bih uštedela više tanjira za pranje. U jednu stranu sam stavila brašno, u drugu - pomešane prezle i susam tako što sam ostavila mesto da poređam filete. U maloj posudici sam dobro umutila jaje sa svežim mlekom i prstohvatom soli.
Da bih radila čistije, koristila sam 2 male viljuške. Pripremila sam pljosnati tanjir u koji sam ređala zalogaje. Prvo sam komadiće mesa dobro uvaljala u brašno i poređala sam ih na slobodno mesto na foliju. Kada su svi bili gotovi, počela sam da ih umačem u jaje, blago da ih cedim i dobro uvaljam u pomešane prezle i susam, blago pritišćići, kako bi se bolje zalepilo za komade piletine.
Kada sam poređala zbijeno red zalogaja, pokrila sam komadom folije za sveže čuvanje i nastavila sam sa ostalima /ispala su dva reda/. Kada su svi bili gotovi, pokrila sam još jednim komadom folije za sveže čuvanje i stavila sam tanjir u frižider na sat vremena. Ideja je da se stegnu zalogaji i njihova smesa za pohovanje da bude otporno prilikom prženja.
Nakon što ovo vreme prođe, u širokom tiganju sa nelepljivim keramičkim dnom sam zagrejala ulje koje ne sme da bude na dnu, ali nije neophodno da bude i mnogo /znamo kakva su vremena.../. Kuhinjskom štipljakom sam uzela komade i stavila sam ih da se prže na četvrtom od šest stepeni na mom šporetu. Temperatura ne treba da bude previše visoka, da ne bi izgorelo odozgo. Pržila sam pohovanu piletinu otprilike 2 minute na strani ili dok se nije dobila zlatasta boja. Možete da probate jedno da biste bili sigurni da je bilo dovoljno vremena. Gotove pileće komade sam stavila u tanjir pokriven papirnim ubrusom da se na njemu ocedi eventualna masnoća. Na taj način sam ispržila i ostale.
Servirala sam ih tople, sa sosom Ajoli, što je zapravo majonez sa belim lukom. Njega sam napravila tako što sam u čašu pasatora stavila 200 ml ulja, 1 srednje veliko svežejaje /odstajalo sat vremena na sobnoj temperaturi/, 1 supenu kašiku limunovog soka, 2 srednje velika presovana čena belog luka i prstohvat soli po ukusu.
Stavila sam pasator i uključila sam ga, i nakon otprilike 30 sekundi, kada vidimo da je smesa počela da se pretvara u majonez, blago sam počela da podižem uređaj naviše dok se ne dobije gust sos. Ako ima neapsorbovanih sastojaka, može da se pasira još malo. Sos sam stavila u teglicu i ohladila pre posluživanja.
Prijatno sa mojim pohovanim pilećim zalogajima sa Ajoli sosom!
Napomene:
Moguće je da količina brašna, prezli i susama varira. Važno je da se prati pravilo jednakih količina susama i prezli.