Način pripreme
U šerpu se sipa maslinovo ulje u kom se proprži luk, beli luk i šargarepa iseckana na kockice, dodaju se i očišćene i sitno iseckane pečurke.
Mleveno meso se razblaži vodom i umesi se rukom pre nego što se doda u druge sastojke, tako će se lakše spojiti sa drugim proizvodima. Kada se dinsta i mlevenomeso, začinjava se svim nabrojanim začinima. Paradajz se stavlja na kraju.
U kaserolu se stavlja maslac da se istopi, dodaje se brašno, meša se dok se ne dobije homogena smesa, dodaje se hladno svežemleko (ako je toplo, stvoriće se grudvice brašna). Meša se samo u jednom smeru dok se ne zgusne. Začinjava se crnim biberom.
U odgovarajuću tepsiju na dno se sipa prvo bešamel. Odozgo se ređaju kore za lazanju.
Na njih se stavlja nekoliko kašika bešamela, nakon toga nadev. Ređaju se dok se ne potroše kore i nadev. Na kore se na kraju stavlja bešamel.
Lazanja se peče na 180 stepeni 20-25 minuta.
Vadi se i stavlja se odozgo izrendani kačkavalj, ponovo se vraća u rernu dok kačkavalj ne porumeni.
Sočna lazanja sa mlevenim mesom i pečurkama je gotova.