Način pripreme
Kvasac se rastvori u toploj vodi, pomešanoj sa svežim mlekokm u odgovarajućoj posudi, u njih se dodaju šećer i 3 supene kašike brašna. Ostavlja se na otprilike 20 minuta, kako bi se kvasac aktivirao.
U posudi se mute jaja sa solju, kiselim mlekom, uljem i aktiviranom smesom od kvasca.
Brašno se proseje i postepeno se dodaje, dok se ne dobije meko i elastično testo.
Uzima se 40 g mekog maslaca, mesi se u testo dok ga u potpunosti ne upije. Pokriva se krpom i ostavlja se na sat vremena, dok ne nadođe.
Testo se deli na 15-16 lopti. Od svake se pravi fitilj, uvija se u rolat, posipa se brašnom i razvija se u prečnim 22 cm.
Prlenke se peku ispod sača, koji se premazuje uljem.
Prlenke se peku na srednjem stepenu ringle da ih ne bi naglo uhvatila toplota i da ostanu sirovi iznutra. Na kraju se pramazuju maslacem.
Vazdušaste prlenke su gotove.