Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Prlenke»Vazdušaste prlenke sa maslacem

Vazdušaste prlenke sa maslacem

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Vazdušaste prlenke sa maslacem
Fotografije: Doni Niki
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Za prlenke sa maslacem drugo nam ne treba - direktno ovako ih jedemo"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 5 supenih kašika
  • voda - 100 ml
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 2 supene kašike
  • kvasac - 42 g
  • ulje - 60 ml
  • so - 2 kašičice
  • maslac - 120 g (80 g za premazivanje)
  • brašno - otprilike 1 kg
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se rastvori u toploj vodi, pomešanoj sa svežim mlekokm u odgovarajućoj posudi, u njih se dodaju šećer i 3 supene kašike brašna. Ostavlja se na otprilike 20 minuta, kako bi se kvasac aktivirao.

U posudi se mute jaja sa solju, kiselim mlekom, uljem i aktiviranom smesom od kvasca.

Brašno se proseje i postepeno se dodaje, dok se ne dobije meko i elastično testo.

Uzima se 40 g mekog maslaca, mesi se u testo dok ga u potpunosti ne upije. Pokriva se krpom i ostavlja se na sat vremena, dok ne nadođe.

Testo se deli na 15-16 lopti. Od svake se pravi fitilj, uvija se u rolat, posipa se brašnom i razvija se u prečnim 22 cm.

Prlenke se peku ispod sača, koji se premazuje uljem.

Prlenke se peku na srednjem stepenu ringle da ih ne bi naglo uhvatila toplota i da ostanu sirovi iznutra. Na kraju se pramazuju maslacem.

Vazdušaste prlenke su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: