Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki rolat»Vazdušast japanski slatki rolat

Vazdušast japanski slatki rolat

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Vazdušast japanski slatki rolat
Fotografije: Ivelina
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
17 min.
Ukupno
27 min.
Porcije
8
"Vazdušasti japanski slatki rolat, odgovarajuć za povod i za goste"

Potrebni sastojci

  • belanca - 5 komada (veliko jaje)
  • šećer - 100 g
  • žumanca - 5 komada (velika)
  • mleko - 40 ml
  • brašno - 100 g (tip 500 ili za tortu)
  • ulje - 40 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Potreban vam je kalup za pečenje - 32 cm x 22 cm

Ovaj recept je favorit u mojoj porodici, kora za rolat postaje neverovatno vazdušasta, uslov je da se pridržavate gramaža sastojaka i redosleda kojim se dodaju.

Drugo, važna je tačno ova dimenzija tepsije u kojoj rolat postaje vazdušast. Možete ga uviti na dva načina u odnosu na to čime ga punite. Uvijate od uske strane - 22 cm puneći ga kremom maskarpone i pavlakom, a od dugačke ukoliko odlučite da ga napunite džemom.

Minutaža za pečenje je tačno 17.

Odvojte belanca od žumanaca ohlađenih u frižideru.

Raširite papir za pečenje na tepsiju praveći razrez u u uglovima dubine tepsije.

Mutite belanca sa šećerom dok ne pobele. Nakon toga dodajte žumanca i mešajte mikserom 30 sekundi, kako bi se dobro pomešala. Dodajte mleko i kratko mešajte, kako bi smesa upila. Pospite odjednom prethodno dva puta prosejanim brašnom i mešajte nežno i pažljivo od centra gumenom špatulom dok smesa ne upije i da ne bude grudvica.

Na kraju sipajte ulje razlivajući ga u krug u testo i ponovo ga promešajte. Sipajte testo u tepsiju sa papirom i rasprostrite lagano u četiri ugla pomoću špatule.

Nakon ovoga, celog ga izravnajte tapkanjem tepsije o radnu površinu da se izravna. Pecite na 200°C 17 minuta ili na 180-190°C 17 minuta u maloj rerni.

Odmah kada ste ga izvadili iz rerne, skinite papir za pečenje, stavite koru na novi papir kojim ćete uviti u rolat toplu koru i ostavite da se ohladi,

Dok se hladi možete pripremiti krem od umućene pavlake i iseckanih jagoda ili drugog po izboru. Uživajte u ovom neobičnom slatkom rolatu.

Vazdušasti japanski slatki rolat je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: