Način pripreme
Potreban vam je kalup za pečenje - 32 cm x 22 cm
Ovaj recept je favorit u mojoj porodici, kora za rolat postaje neverovatno vazdušasta, uslov je da se pridržavate gramaža sastojaka i redosleda kojim se dodaju.
Drugo, važna je tačno ova dimenzija tepsije u kojoj rolat postaje vazdušast. Možete ga uviti na dva načina u odnosu na to čime ga punite. Uvijate od uske strane - 22 cm puneći ga kremom maskarpone i pavlakom, a od dugačke ukoliko odlučite da ga napunite džemom.
Minutaža za pečenje je tačno 17.
Odvojte belanca od žumanaca ohlađenih u frižideru.
Raširite papir za pečenje na tepsiju praveći razrez u u uglovima dubine tepsije.
Mutite belanca sa šećerom dok ne pobele. Nakon toga dodajte žumanca i mešajte mikserom 30 sekundi, kako bi se dobro pomešala. Dodajte mleko i kratko mešajte, kako bi smesa upila. Pospite odjednom prethodno dva puta prosejanim brašnom i mešajte nežno i pažljivo od centra gumenom špatulom dok smesa ne upije i da ne bude grudvica.
Na kraju sipajte ulje razlivajući ga u krug u testo i ponovo ga promešajte. Sipajte testo u tepsiju sa papirom i rasprostrite lagano u četiri ugla pomoću špatule.
Nakon ovoga, celog ga izravnajte tapkanjem tepsije o radnu površinu da se izravna. Pecite na 200°C 17 minuta ili na 180-190°C 17 minuta u maloj rerni.
Odmah kada ste ga izvadili iz rerne, skinite papir za pečenje, stavite koru na novi papir kojim ćete uviti u rolat toplu koru i ostavite da se ohladi,
Dok se hladi možete pripremiti krem od umućene pavlake i iseckanih jagoda ili drugog po izboru. Uživajte u ovom neobičnom slatkom rolatu.
Vazdušasti japanski slatki rolat je gotov.