Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Ukusna pita sa merengom i šumskim voćem

Ukusna pita sa merengom i šumskim voćem

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Ukusna pita sa merengom i šumskim voćem
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Vazdušasta pita sa merengom i voćem - užitak za nepce"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 280 g
  • kravlji maslac - 100 g, hladni
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 80 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - prstohvat
  • limun - 1 kora ili vanila
  • Za nadev
  • jagode - 250 g, voće, sveže ili zamrznuto
  • zamrznuto voće - 150 g, miks ili sveže
  • kukuruzni skrob - 3 supene kašike
  • šećer - 120 g
* merne jedinice

Način pripreme

Slatka pita sa merengom je delikatan vazdušast delikates, možete da ga napravite sa svežim testom od maslaca i da dodate jabuke i kajsije.

Pomešajte brašno, šećer i so, izrendajte koru limuna u posudu.

Isecite maslac na kockice, dodajte u brašno i utrljajte u brašno dok ne dobijete krupne mrve.

Dodajte žumanca i umesite tvrdo testo od maslaca.

Uvijte u foliju i ostavite u frižideru na 20 minuta. Odvojte malo testa da pokrijete voće tako što ga izrendate odozgo.

Razvijte već ohlađeno testo u krug debljine otprilike 4 mm za kalup od 20 cm.

Zagrejte rernu na 180°C.

Stavite zamrznute jagode i šumsko voće (ili kupine, maline, borovnice i brusnice) u posudu i izmešajte ih sa skrobom i šećerom.

Nakon toga ih rasporedite po testu.

Na vrh izrendajte malo odvojenog testa i ravnomerno rasporedite po voću.

Pecite 35-40 minuta (ili 45-50 minuta, ukoliko koristite zamrznuto voće) u rerni zagrejanoj do 180°C.

Pecite u rerni 30 minuta.

Nakon 30 minuta od vremena pečenja umutite belanca sa prstohvatom soli otprilike 3 minuta, nakon toga dodajte šećer i nastavite da mutite još 5 minuta dok se ne formira svetlucav mereng sa vrhovima.

Rasporedite ga po voćnom kolaču špricom ili špalutom i vratite u rernu na još 20 minuta na 170°C ili ostavite na 180°C dok ne porumeni i ne postane hrskav.

Vreme i temperatura pečenja zavise od rerne. Ako imate malu konvencionalnu rernu, pecite na 220°C 40 minuta i posle dodajte belanca na 20 na 180°C. Pratite kad je gotovo nadgledajući.

Ukusna pita sa merengom od jagoda i šumskim voćem je delikatan vazdušast delikates, možete da je napravite sa svežim testom i da osim šumskog voća takođe dodate i jabuke, kajsije.

Vaša deca će voleti ovu pitu sa beze. Veoma je nežna i ukusna. Obraduje svoje goste ovom voćnom pitom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: