Način pripreme
Slatka pita sa merengom je delikatan vazdušast delikates, možete da ga napravite sa svežim testom od maslaca i da dodate jabuke i kajsije.
Pomešajte brašno, šećer i so, izrendajte koru limuna u posudu.
Isecite maslac na kockice, dodajte u brašno i utrljajte u brašno dok ne dobijete krupne mrve.
Dodajte žumanca i umesite tvrdo testo od maslaca.
Uvijte u foliju i ostavite u frižideru na 20 minuta. Odvojte malo testa da pokrijete voće tako što ga izrendate odozgo.
Razvijte već ohlađeno testo u krug debljine otprilike 4 mm za kalup od 20 cm.
Zagrejte rernu na 180°C.
Stavite zamrznute jagode i šumsko voće (ili kupine, maline, borovnice i brusnice) u posudu i izmešajte ih sa skrobom i šećerom.
Nakon toga ih rasporedite po testu.
Na vrh izrendajte malo odvojenog testa i ravnomerno rasporedite po voću.
Pecite 35-40 minuta (ili 45-50 minuta, ukoliko koristite zamrznuto voće) u rerni zagrejanoj do 180°C.
Pecite u rerni 30 minuta.
Nakon 30 minuta od vremena pečenja umutite belanca sa prstohvatom soli otprilike 3 minuta, nakon toga dodajte šećer i nastavite da mutite još 5 minuta dok se ne formira svetlucav mereng sa vrhovima.
Rasporedite ga po voćnom kolaču špricom ili špalutom i vratite u rernu na još 20 minuta na 170°C ili ostavite na 180°C dok ne porumeni i ne postane hrskav.
Vreme i temperatura pečenja zavise od rerne. Ako imate malu konvencionalnu rernu, pecite na 220°C 40 minuta i posle dodajte belanca na 20 na 180°C. Pratite kad je gotovo nadgledajući.
Ukusna pita sa merengom od jagoda i šumskim voćem je delikatan vazdušast delikates, možete da je napravite sa svežim testom i da osim šumskog voća takođe dodate i jabuke, kajsije.
Vaša deca će voleti ovu pitu sa beze. Veoma je nežna i ukusna. Obraduje svoje goste ovom voćnom pitom.
Neka vam je slatko!