Način pripreme
Pripremamo smesu za pirinčane ćuftice, tako što skuvamo pirinač sa bundevom i začinima u posudi za pirinač ili šerpi.
Pirinač dobro operemo nekoliko puta (poželjno je da se prethodno natopi minimum 30 minuta), a bundevu oljuštimo i isečemo na veoma sitne kockice.
Promešamo ih sa začinima, sipamo vodu i stavljamo da se kuva. Nakon oko 25 minuta varivo je skuvano i ostavljamo ga da se ohladi.
U tri odvojene plitke suve posudice sipamo sastojke za pohovanje. Oblikujemo ćuftice bez mesa od lepljive smese sa pirinčem (dobija se oko 20 komada) pri čemu svaku prvo uvaljamo u fino kukuruzno brašno, nakon toga u umućeno jaje i na kraju u kukuruzni griz.
Poređamo ih u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje i mažemo simbolično odozgo šarlanom (pomoću silikonske četke).
Ispečemo ćuftice sa bundevom u rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatastu boju - oko 35-40 minuta.
Serviramo hrskave pirinčane ćuftice sa bundevom u rerni, tople uz odgovarajući garnirung.
Vegetarijanske zlataste pirinčane ćuftice nežnog ukusa bundeve i hrskave korice sa kukuruznim pohom. Predivno jelo pogodno uz svežu prolećnu salatu, mlečno predjelo, domaći humus, sos, pesto ili pikantni umak.
Čudesnog ukusa!