Način pripreme
Savršeno operite listove lobode i blitve i veoma sitno ih iseckajte.
Ogulite beli luk i sremuš i sitno iseckajte.
Propržite beli luk u zagrejanom maslacu i ulju i kada postane blago zlatkast, stavite zeleniš sa malo soli i limunske trave. Mešajte dok njihov obim ne spadne i ne omekšaju.
Sipajte brašno i nastavite da mešate kako bi se malo propržilo. Za taj cilj treba da kuvate u tiganju sa širokom površinom, ali u isto vreme i da je relativno dubok.
Ako nemate takav tiganj, možete da dodate brašno koje je prethodno zapečeno da biste bili sigurni da neće ostati ukus sirovog.
Sipajte jedno za drugim mleko i vodu muteći metalnom žicom za mućenje kako biste sprečili stvaranje grudvica.
Dodatno začinite sa još soli, limunskom travom i crnim biberom.
Kuvajte kašicu uz neprestano mešanje na slaboj do umerenoj vatri dok se ne zgusne. Sipajte još mleka i vode, ukoliko je potrebno, i kada imate željenu konzistenciju, stavite malo više od polovine izrendanog kozjeg sira.
Kada se istopi, prolećna kaša je gotova.
Kod mene se dobija takva konzistencija da pada u komadićima sa žice. Imajte u vidu da se kaša sa sirom prilikom hlađenja još više steže.
Poslužite odmah posipajući svaku porciju ostalim izrendanim aromatičnim kozjim sirom (ja koristim španski queso curado de cabra).
Takođe, prolećnu kašu od lobode, blitve i kozjeg sira možete garnirati komadićima sušenog pikantnog ćoriza. Veoma ukusno bude.
Prijatno!