Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Kaša»Prolećna kaša od pečuraka

Prolećna kaša od pečuraka

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
38208612
Prolećna kaša od pečuraka
Fotografije: V kuhnyata s Beni
1 / 3
08/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
3
"Prolećna kaša od pečuraka - mali hleb vam treba i spremni ste"

Potrebni sastojci

  • pečurke - 500 g /koristila sam 200 g bukovači i 300 g pečuraka/
  • beli luk - 4 srednje velika čena /presovani/
  • brašno - 3 supene kašike /pune/ 55 g
  • ulje - maslac
  • vrganji - nekoliko sušenih /možete da preskočite/
  • belo vino - 100 ml
  • pavlaka - 100 ml, tečna, mlečna, za kuvanje
  • bujon od povrća - 1 supena kašika, suvi, organski
  • so - po ukusu /fino mlevena, morska/
  • beli biber - mleveni /ili crni/
  • majčina dušica - veliki prstohvat, suva
* merne jedinice

Način pripreme

Pečurke sam očistila, oprala, posušila i iseckala na ne mnogo velike, ali i ne previše male komadiće.

U 700 ml vode sam skuvala za 1-2 minute suvi bujon i ostavila sam da se blago ohladi.

U dubokom tiganju sam zagrejala 1 supenu kašiku maslaca i 2 supene kašike ulja i stavila sam pečurke i sušene vrganje, blago sam ih posolila. Kada je njihova tečnost isparila, dodala sam beli luk, majčinu dušicu i nakon otprilike pola minute sam skinula tiganj sa ringle.

Pečurke sam premestila u tanjir, a u tiganj sam stavila vino i vratila sam na ringlu na 20 sekundi kako bi upilo arome i kako bi ispario alkohol.

Prebacila sam ga u čašu kojom sam ga merila. U tiganj sam stavila 2 supene kašike maslaca i 2 supene kašike ulja i dodala sam brašno.

Mešala sam dok nije dobilo zlatkastu boju, nakon čega sam počela da dodajem bujon, naizmenično sa vinom dok nisam dobila željenu gustinu.

Uvek se trudim da bude malo ređe, zato što kada odstoji ukusna kaša sa pečurkama, dodatno se zgušnjava. Dodala sam pečurke, pavlaku i mleveni beli biber i kuvala sam još 2-3 minute uz neprestano mešanje.

Servirala sam toplo, posuto sitno iseckanim peršunom. Najukusnije je jelo od pečuraka kada se jede odmah kada se spremi, ali naravno, može i pregreje ukoliko ostane.

Prijatno!

Napomene:

- Za posnu varijantu našeg jela sa pečurkama možete da napravite kašu samo sa uljem i bez pavlake. Odnosno suvi bujon, treba da pročitate sastav na pakovanju. Dodajem fotografiju ova suva organska bujona koja koristim i za koja me često pitate, tako što ispod svakog opisujom odakle ga kupujem i stavljam link.

- Vino daje sasvim blago prijatan kiseli akcenat, tako da ukoliko vam se ne dopada, možete da ga preskočite. Za mene ono obogaćuje ukus i kada imam na raspolaganju, uvek dodajem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: