Način pripreme
Počnite sa pripremanjem granole za hrskav završetak ove raskošne prolećne supe:
Isecite ili sitno izmrvite suvi hleb i pomešajte sa izmrvljenim orašastim plodovima, semenkama, medom, maslinovim uljem, balzamovim sirćetom i karijem u prahu. Umesto karija može da se koristi Ras el Hanut i takođe bude čarobno.
Dobro izmešajte rukama i rasporedite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, blago nauljenu.
Zapecite u rerni zagrejanoj na 180 °C otprilike 20 minuta, otvarajući i mešajući s vremena na vreme.
Kada ukusna i hrskava domaća granola za supu bude gotova, ostavite je da se hladi i pređite na pravljenje supe sa koprivom.
Iseckajte luk, peršun i celer i propržite ih na 3 minutice. Dodajte iseckan krompir, šargarepu i karfiol iskidan na male ružice. Sipajte vodu da pokriva sastojke i kuvajte 10-12 minuta.
Kada povrće polu omekša, dodajte blanširanu i iseckanu koprivu, oprane i iseckane listove lobode i začinite solju i muskatnim oraščićem. Ja i ovde stavljam malo Ras el Hanut (jedan prstohvat).
Kuvajte još 10-12 minuta i ukoliko je potrebno, dospite malo tople vode.
Nakon toga pasirajte supu i dodajte kiselo mleko ili pavlaku i sveže ceđen sok limete.
Servirajte krem supu od koprive, lobode, karfiola i hrskave granole obilno posutu hrskavom granolom, pri čemu možete staviti i dodatno u posudice, zato što svako želi da sipa još i još u tanjir.
Prijatno!