Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Krem supe»Supa od povrća»Krem supa od koprive sa lobodom, karfiolom i hraskavom granolom

Krem supa od koprive sa lobodom, karfiolom i hraskavom granolom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Krem supa od koprive sa lobodom, karfiolom i hraskavom granolom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Krem supa od koprive sa omiljenim sastojcima - zdrava i ukusna"

Potrebni sastojci

  • kopriva - 150 g, blanširana
  • loboda - 50 g
  • karfiol - 400 g
  • krompir - 1 komad, srednji
  • celer - 1 struk
  • mladi luk - 1 vezica
  • šargarepa - 1 komad, mala
  • kiselo mleko - 120 g (može i pavlaka za kuvanje)
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • peršun - 6 strukova
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • sok od limete - od 1/2 citrusa
  • Za Granolu
  • orašasti plodovi - 100 g (miks ili samo orasi)
  • semenke - 70 g (suncokretovo seme, bundevino seme, laneno seme, susam)
  • kari - 1 kašičica
  • balzamovo sirće - 30 ml
  • med - 30 g (tečni, od bora)
  • maslinovo ulje - 60 ml, ekstra devičansko
  • suvi hleb - 150 g (mogu i izmrvljene grisine)
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremanjem granole za hrskav završetak ove raskošne prolećne supe:

Isecite ili sitno izmrvite suvi hleb i pomešajte sa izmrvljenim orašastim plodovima, semenkama, medom, maslinovim uljem, balzamovim sirćetom i karijem u prahu. Umesto karija može da se koristi Ras el Hanut i takođe bude čarobno.

Dobro izmešajte rukama i rasporedite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, blago nauljenu.

Zapecite u rerni zagrejanoj na 180 °C otprilike 20 minuta, otvarajući i mešajući s vremena na vreme.

Kada ukusna i hrskava domaća granola za supu bude gotova, ostavite je da se hladi i pređite na pravljenje supe sa koprivom.

Iseckajte luk, peršun i celer i propržite ih na 3 minutice. Dodajte iseckan krompir, šargarepu i karfiol iskidan na male ružice. Sipajte vodu da pokriva sastojke i kuvajte 10-12 minuta.

Kada povrće polu omekša, dodajte blanširanu i iseckanu koprivu, oprane i iseckane listove lobode i začinite solju i muskatnim oraščićem. Ja i ovde stavljam malo Ras el Hanut (jedan prstohvat).

Kuvajte još 10-12 minuta i ukoliko je potrebno, dospite malo tople vode.

Nakon toga pasirajte supu i dodajte kiselo mleko ili pavlaku i sveže ceđen sok limete.

Servirajte krem supu od koprive, lobode, karfiola i hrskave granole obilno posutu hrskavom granolom, pri čemu možete staviti i dodatno u posudice, zato što svako želi da sipa još i još u tanjir.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: