Način pripreme
Narendajte koricu limuna i isecite ga na kolutove.
Zagrejte rernu na 220 stepeni.
U manjoj posudi pomešajte rendanu koricu limuna, so, biber, dimljenu alevu papriku, izgnječeni beli luk, sitno seckanu majčinu dušicu i ruzmarin i istopljeni maslac. Dobro promešajte dok se ne dobije homogena smesa.
U odgovarajuću posudu za pečenje stavite oprani krompir, prelijte ga maslinovim uljem i dodajte 2-3 kašike smese sa limunom. Dobro promešajte i dodajte kriške limuna.
Odvojite kožicu od bataka i ispod kožice premažite polovinom smese sa limunom. Ostatak premažite spolja, posolite i začinite biberom sa svih strana i stavite na krompir.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 25 minuta, smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite još 45-50 minuta.
Izvadite posudu sa piletinom i krompirom iz rerne i ostavite da odstoji 15 minuta pre serviranja.
Pečene pileće batake sa limunom, belim lukom i mladim krompirom servirajte uz salatu po izboru.