Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Zemičke sa čubrom i susamom

Zemičke sa čubrom i susamom

MarianaMariana
Šef kuhinje
267822k
Zemičke sa čubrom i susamom
Fotografije: Mariana
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
3
"Znate li šta fali ovim zemičkama - jedan do dva ćevapa"

Potrebni sastojci

  • čubar - 2 kašike
  • susam - 2 kašike, ili druga vrsta semenki za posipanje
  • žumance - 1 komad za premazivanje + 1 kašika ulja
  • ulje - 3 kašike za testo i 1 kašika za premazivanje
  • brašno - 2 i 1/3 šolje
  • voda - 100 ml
  • sveže mleko - 50 ml
  • šećer - 1 prstohvat
  • so - 1 prstohvat
  • belance - 2 komada
  • suvi kvasac - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u posudu pomoću sita.

Napravite udubljenje u brašnu i u njega stavite dva belanca koja ste prethodno ostavili da budu na sobnoj temperaturi.

Unutra stavljamo ulje i so. Dodajte sveže mleko koje je malo zagrejano.

Voda je takođe topla u drugoj posudi. U nju stavite šećer, suvi kvasac i 3 kašike od prosejanog brašna iz posude. Promešajte i ostavite da se kvasac zapeni.

Postaje gusta kaša i naraste. Ubacite ovu smesu u brašno. Umesite meko testo. Dodatno ga umesite ga na radnoj površini posutoj brašnom.

Ukupno ide oko 2 i 1/3 šolje brašna.

Ostavite testo za zemičke da naraste, pokriveno toplom krpom.

Kada testo naraste, udvostručivši zapreminu za oko 40 minuta, od testa odvajamo 7 komada jednake veličine za naše zemičke.

Oblikujte ih u 7 velikih loptica. Ređajte ih na udaljenosti jednu od druge u pleh obložen papirom za pečenje.

Umutite žumance i 1 kašiku ulja viljuškom. Ostavite zemičke da porastu na toplom mestu, pokrivene krpom. To se dešava za oko 30 minuta.

U sredini napravite dva poprečna reza. Male lepinjice premažite jajetom pomoću četke.

2 formirane polovine pospite čubrom i drugim semenkama po izboru unakrsno.

Pecite u zagrejanoj rerni dok zemičke ne budu gotove.

Kada su pečene, jedite zemičke sa čubrom i susamom same ili uz toplo jelo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: