Način pripreme
Prosejte brašno u posudu pomoću sita.
Napravite udubljenje u brašnu i u njega stavite dva belanca koja ste prethodno ostavili da budu na sobnoj temperaturi.
Unutra stavljamo ulje i so. Dodajte sveže mleko koje je malo zagrejano.
Voda je takođe topla u drugoj posudi. U nju stavite šećer, suvi kvasac i 3 kašike od prosejanog brašna iz posude. Promešajte i ostavite da se kvasac zapeni.
Postaje gusta kaša i naraste. Ubacite ovu smesu u brašno. Umesite meko testo. Dodatno ga umesite ga na radnoj površini posutoj brašnom.
Ukupno ide oko 2 i 1/3 šolje brašna.
Ostavite testo za zemičke da naraste, pokriveno toplom krpom.
Kada testo naraste, udvostručivši zapreminu za oko 40 minuta, od testa odvajamo 7 komada jednake veličine za naše zemičke.
Oblikujte ih u 7 velikih loptica. Ređajte ih na udaljenosti jednu od druge u pleh obložen papirom za pečenje.
Umutite žumance i 1 kašiku ulja viljuškom. Ostavite zemičke da porastu na toplom mestu, pokrivene krpom. To se dešava za oko 30 minuta.
U sredini napravite dva poprečna reza. Male lepinjice premažite jajetom pomoću četke.
2 formirane polovine pospite čubrom i drugim semenkama po izboru unakrsno.
Pecite u zagrejanoj rerni dok zemičke ne budu gotove.
Kada su pečene, jedite zemičke sa čubrom i susamom same ili uz toplo jelo.
Prijatno!