Način pripreme
Jedne od najomiljenijh maminih uskršnjih kolača iz detinjstva.
U posudu za mešenje testa razbijamo dva jaja i mutimo sa šećerom.
U odvojenoj posudici ugasimo hlebnu i amonijačnu sodu sa nekoliko kapi sirćeta i dodajemo u smesu od jaja.
Dodajemo ulje, istopljenu mast i vanilu.
Mešamo dobro kašikom i dodajtemo 1/2 količine brašna.
Postepeno dodajemo brašno, dok se ne dobije srednje tvrdo testo.
Dodatno umesimo rukom.
Preko radne površine posipamo kristal šećer umesto brašna i stavljamo testo.
Razvijamo oklagijom u debjinu liste 0, 4 cm. Sve vreme razvijanja se dodaje šećer.
Pomoću male čaše se iseku krugovi. Svaki od njih se presavija na pola i posle ponovo na još jednu polovinu.
Umačemo pripremljene kolače u kristal šečer i poređamo u namazanu posudu za pečenje sve kolače.
Od nabrojane količine sastojaka izađu tri posude uskršnjih kolača.
Mamini uskršnji kolači sa amonijak sodom se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumene.
Nek vam je slatko!