Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Uskršnji kolači sa amonijačnom sodom

Uskršnji kolači sa amonijačnom sodom

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
246551k72
Uskršnji kolači sa amonijačnom sodom
Fotografije: Velichka Shtarbanova
1 / 5
17/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
3
"Zaslađujemo trpezu ovim uskršnjim kolačima"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja + 1 1/2 šolja, za valjanje
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda za hleb - 1/2 kašičice
  • amonijačna soda - 1 kesica
  • sirće - 1/2 kašičice
  • mast - 3 kašike
  • ulje - 1 šolja
  • vanila - 1 kesica
  • brašno - 800 g (otprlilike)
* merne jedinice

Način pripreme

Jedne od najomiljenijh maminih uskršnjih kolača iz detinjstva.

U posudu za mešenje testa razbijamo dva jaja i mutimo sa šećerom.

U odvojenoj posudici ugasimo hlebnu i amonijačnu sodu sa nekoliko kapi sirćeta i dodajemo u smesu od jaja.

Dodajemo ulje, istopljenu mast i vanilu.

Mešamo dobro kašikom i dodajtemo 1/2 količine brašna.

Postepeno dodajemo brašno, dok se ne dobije srednje tvrdo testo.

Dodatno umesimo rukom.

Preko radne površine posipamo kristal šećer umesto brašna i stavljamo testo.

Razvijamo oklagijom u debjinu liste 0, 4 cm. Sve vreme razvijanja se dodaje šećer.

Pomoću male čaše se iseku krugovi. Svaki od njih se presavija na pola i posle ponovo na još jednu polovinu.

Umačemo pripremljene kolače u kristal šečer i poređamo u namazanu posudu za pečenje sve kolače.

Od nabrojane količine sastojaka izađu tri posude uskršnjih kolača.

Mamini uskršnji kolači sa amonijak sodom se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumene.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: