Način pripreme
Ugrejte malo sveže mleko i sipajte u duboku posudu. Dodajte supenu kašiku šećera i supenu kašiku brašna. Izmrvite kockicu svežeg kvasca oi promešajte prstima.
Pokrijte posudu krpom i ostavite sa strane kvasac da nadođe 10-15 minuta.
Za to vreme umutite jaja sa šećerom. Odvojite semenke vanile i dodajte u smesu. Izrendajte koru od dva limuna na fino rende i dodajte i nju u jaja.
Sipajte smesu od jaja u posudu sa kvascem i promešajte. Rastopite maslac i ulje u kaseroli, ostavite da se mast ohladi i dodajte u smesu za uskršnje kolače.
Sipajte kašičicu soli u brašno i počnite da dodajemo postepeno u mokru smesu. Zamesite meko testo, pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom da nadođe oko sat vremenea.
Potopite suve višnje ili drugo voće u konjak. Podelite nadošlo testo na dva jednaka dela.
Oblikujte jedan deo na pletenicu, dodajte aromatično suvo voće u konjak, a drugi deo na rolat sa mareladom od šipka i izmrvljene orahe.
Stavite oblikovane kolače u pleh, namažite umućenim jajetom, pospite šećerom i ukrasite oljuštenim bademima ili celom orasima. Pokrijte krpom i ostavite da ponovo nadođu jedan sat.
Kad se udvostruče, prebacite ih u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 40-45 minuta u zavisnosti od oblika i veličine.