Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Ekler torta»Janina torta od eklera sa čokoladom

Janina torta od eklera sa čokoladom

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
22874943
Janina torta od eklera sa čokoladom
Fotografije: Yanitsa Nikolova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Torta od eklera sa čokoladom - vredi svake minute čekanja"

Potrebni sastojci

  • Ekleri
  • brašno - 2/3 šolje
  • jaja - 2 komada
  • voda - 1/2 šolje
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 prstohvat
  • ulje - 1/4 šolje
  • krem za eklere
  • maslac - 2 supene kašike
  • vanila - 3 komada (po0.2 g)
  • sveže mleko - 330 ml
  • jaja - 1 komad, malo
  • brašno - 2 1/4 supene kašike
  • šećer - 1/2 šolje
  • Kora
  • vanila - 1 komad (0.2 g)
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 65 g
  • šećer - 100 g
  • kakao - 2 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • Sirup
  • rum - 1 supena kašika ili esencija
  • šećer - 50 g
  • voda - 1/2 šolje
  • Krem za tortu
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 4 supene kašike
  • puding od vanile - 1 komad (60 g)
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • želatin - 1 kesica (10 g)
  • Glazura
  • čokolada - 100 g
  • pavlaka za kuvanje - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremaju se ekleri, sve osim brašna i jaja se prokuva na ringli, posle se dodaje brašno i neprestano se meša dok se ne formira glatka lopta testa.

Blago se ohladi i dodaju se jaja, dok se u potpunosti ne apsorbuju. Kašikom se na papir za pečenje u tepsiju izgura testo. Peku se na 240 stepeni otprilike 30 minuta.

Krem za eklere se pravi tako što se jaje, brašno, deo mleka mute i dodaju se u ostalo mleko i šećer koji ključaju na ringli. Meša se dok se ne zgusti, dodaje se vanila i maslac. Gotovim kremom se pune ekleri.

Za koru šećer i jaja se mute, dodaju se suvi sastojci i dobro se izmeša.

Sipa se u kalup prečnika 24 cm i peče se na 160-170 stepeni u zagrejanoj rerni otprilike 25 minuta. Deli se na dve kore.

Za krem za tortu puding se skuva sa svežim mlekom i šećerom prema uputstvima.

Pavlaka se muti u krem i pomeša se sa pudingom, dodaje se istopljeni želatin. Dobro se muti.

Glazura se pravi tako što se čokolada i pavlaka zagrevaju dok se čokolada ne istopi, izmeša se.

Sledi sastavljanje torte od eklera. U kalup se prvo stavlja kora, sirup, krem puding, ekelrei sa kremom, krem puding, kora, sirup i krem puding.

Zaliva se pripremljenom glazurom i stavlja se u frižider. Posle se ukrašava po izboru.

Janina torta od eklera sa čokoladom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: