Način pripreme
Recept za zdravu vegansku, svežu vitaminsku i zasitnu zelenu salatu.
1. Skuvamo dobro opran bulgur u tečnoj proporciji vode, sa dodatom himalajskom solju i šarlanom. Gotov je za otprilike 20-25 minuta, tako što s vremena na vreme mešamo i kuvamo bez poklopca kako bi višak vode mogao da ispari, ukoliko ga ima. Nakon toga skidamo sa ringle i ostavljamo da se ohladi dok spremamo korisnu salatu.
2. Pažljivo operemo sav sveže nabran zeleniš iz bašte i sitno ga iseckamo: kovrdžavu zelenu salatu sorte Lolo bionda, rukolu, bejbi spanać i blitvu, perca nekoliko strukova mladog luka, peršun - samo listove i sveže strukiće divlje nane.
3. Dodajemo već ohlađeni bulgur zajedno sa leblebijom (skuvanu iz konzerve ili iz tegle). Začinimo sveže isceđenim limunovim sokom, smeđim kristal šećerom iz trske - za zasićeniji sladunjav ukus, himalajskom solju - po ukusu, balzamiko sirćetom (beli balzamiko salatni začn), sa malo sirćeta i hladno presovanog nerafinisanog suncokretovog ulja.
Sve istovremeno izmešamo i raspoređujemo u 3 posudice.
Poslužujemo sveže spremljenu svežu zelenu salatu sa bulgurom i leblebijom!
Prolećna salata odgovarajuća i za uskršnji post.
Neobično ukusno!