Način pripreme
Pravimo testo tako što mutimo jaje i u njega sipamo blago zagrejano sveže mleko (1 šolja) i istopljenu i ohlađenu mast (1/4 šolje).
Dodajemo svež kvasac, šećer (1 kašičicu), med (1 kašičicu), so (1 kašičicu) i kiselo mleko (3 supene kašike). Dobro mutimo žicom za mućenje i postepeno stavljamo brašno, kašiku po kašiku kako bismo dobili elastično testo. Uvijamo i ostavljamo da nadođe.
Gotovo testo delimo na dva dela i oblikujemo u lopte. Ostavljamo ponovo na 10-15 minuta da se opusti i razvijamo svaku loptu na nabrašnjenoj radnoj površini u pravougaonu koru debljine 5 mm.
Ako ima brašna, iščetkamo četkicom i koru premazujemo istopljenom mašću, umućenim jajima i svuda posipamo izmrvljenim sirom. Uvijamo svaku koru posebno u čvrst rolat i sečemo oštrim nožem na okrugle spirale.
Stavljamo pogačice u tepsiju obloženu papirom za pečenje tako što ih ređamo na rastojanju jednu od druge, da se ne bi zalepile prilikom pečenja.
Odozgo premazujemo istopljenom mašću i umućenim jajima i pečemo pogačice na 180 stepeni u rerni dok se ne dobije zlatasta boja.
Možemo kada ih izvadimo iz rerne odozgo da namažemo hladnom vodom i da uvijemo kuhinjskom krpom kako bi omekšale.