Način pripreme
Rastvorite kvasac i šećer u mlakom mleku. Pokrijte krpom i sačekajte da nadođe oko 8 minuta.
Prosejte brašno u posudi i u sredini napravite udubljenje, sipajte nadošao kvasc, oko 10-15 g od masti i počnite da mesite prstima. Dodajte brašno dok ne prestane da se lepi po prstima, ne preterujte da ne napravite tvrdo testo.
Prebacite na brašnom posutu radnu površinu i nastavite da mesite, sipajte po malo od masti dok ne potrošite pola i pomalo stavljajte i so.
Kad dodate mast, počeće ponovo da se lepi, ali nemojte se brinuti, nakon dovoljno rada sa testom, ono će postati elastično. Oblikujte loptu i ostavite da nadođe 1 sat na toplom.
Od nadošlog testa razvucite 3-4 komada i svaki namažite preostalom mašću i pospite mrvljenim sirom. Uvijte u rolat i posle u oblik puža, stavite u pleh namazan i posut brašnom.
Sačekajte da se udvostruči oko 1 sat na toplom ili u rerni na 40 stepeni i nakom toga isključite.
Namažite pogaču umućenu sa malo ulja i belnca i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi na rešetku i servirajte.
Prijatno!