Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Pogača sa mašću i sirom

Pogača sa mašću i sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pogača sa mašću i sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Pogača po proverenom receptu - nema šanse da je ne probate"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešnju
  • sveže mleko - 280 ml
  • mast - 70 g, rastopljena
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 15 g
  • so - 1 supena kašika
  • sir - 200 - 230 g, kravlji
  • belanca - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac i šećer u mlakom mleku. Pokrijte krpom i sačekajte da nadođe oko 8 minuta.

Prosejte brašno u posudi i u sredini napravite udubljenje, sipajte nadošao kvasc, oko 10-15 g od masti i počnite da mesite prstima. Dodajte brašno dok ne prestane da se lepi po prstima, ne preterujte da ne napravite tvrdo testo.

Prebacite na brašnom posutu radnu površinu i nastavite da mesite, sipajte po malo od masti dok ne potrošite pola i pomalo stavljajte i so.

Kad dodate mast, počeće ponovo da se lepi, ali nemojte se brinuti, nakon dovoljno rada sa testom, ono će postati elastično. Oblikujte loptu i ostavite da nadođe 1 sat na toplom.

Od nadošlog testa razvucite 3-4 komada i svaki namažite preostalom mašću i pospite mrvljenim sirom. Uvijte u rolat i posle u oblik puža, stavite u pleh namazan i posut brašnom.

Sačekajte da se udvostruči oko 1 sat na toplom ili u rerni na 40 stepeni i nakom toga isključite.

Namažite pogaču umućenu sa malo ulja i belnca i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi na rešetku i servirajte.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: