Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pletena pogača korak po korak

Pletena pogača korak po korak

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pletena pogača korak po korak
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Kada god otkinuli ovu raskošnu pogaču, uvek će biti meka i ukusna"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešnju
  • sveže mleko - 150 ml
  • kiselo mleko - 2 supene kašike, pune
  • kvasac - 20 g, svež
  • jaja - 2 komada XL
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 2 kašičice, ravne
  • kravlji maslac - 40 g
  • svinjska mast - 30 g
* merne jedinice

Način pripreme

Mekana i ukusna pletena pogača je vrlo efektna. Odgovara za specijalne prilike. Evo kako se pravi Pletena pogača korak po korak!

Prvi korak: Rastvoite kvasac i šećer u ugrejanom svežem mleku do 37 stepeni. Ostavite da nadođe 10 minuta.

Rastopite za to vreme masalc i svinjsku mast, pomešane zajedno.

Drugi korak: Prosejte brašno u veliku posudu i pomešaj sa solju.

Treći korak: U sredini napravite udubljenje i u njega sipajte veći deo rastopljene masti, ne treba da bide vrela. Stavite jedno jaje i belance drugog. Na kraju sipajte aktivirani kvasac i kiselo mleko.

Četvrti korak: Polako uzimajte od brašna po ivicama i zamesite sa tečnošću dok se potpuno ne integriše.

Peti korak: Prebacite na brašnom posutu radnu površinu i zamesite glatko i elastično testo za pogču. Ako je mnogo mekano i lepi se, sipajte brašna, ako je tvrdo - odvojenu masnoću.

Šesti korak: Ostavite testo da stoji 30-40 minuta, vratit ga u posudu i uvijte krpom ili folijom.

Sedmi korak: Nadošlo testo podelite na 6-7 jednakih loptica i svaku razvucite na tanku, okruglu koru.

Poređajte jednu na drugu koru, namažite masnoću između njih.

Osmi korak: Pređite oklagijom nekoliko puta preko slojeva kora da istanjite i povećate prečnik do 33 cm, trudite se da sačuvate okrugao oblik.

Deveti korak: Stavite u centar okruglu, malu usku čašu ili nešto drugo što vam može pomoći da znate dokle da isečete i da sačuvate simetriju.

Deseti korak: Isecite tri po tri debele ivice od cetra ka kraju kora i upletite u pogaču. Treva da dobijete 5-6 pletenica tanjih od osnove koje se šire ka krjau.

Jedanaesti korak: Isecite od tanjeg kraja i poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje ( prečni 28-30 cm).

Sačekajte da pletena pogača nadođe 1 sat ili dok ne nadođe ova vrsta hleba.

Dvanaesti korak: Namažite žumancem, pomešanim sa malo vode i ulja, koristite četkicu, nemojte pritiskati da ne padne naša pogača.

Trinaesti korak: Pecite na 175 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 35-40 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju pogača sa jajetom.

Gotovu raskošnu pogaču jedite toplu ili hladnu - svakako je ukusna i mekana.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: