Način pripreme
Mekana i ukusna pletena pogača je vrlo efektna. Odgovara za specijalne prilike. Evo kako se pravi Pletena pogača korak po korak!
Prvi korak: Rastvoite kvasac i šećer u ugrejanom svežem mleku do 37 stepeni. Ostavite da nadođe 10 minuta.
Rastopite za to vreme masalc i svinjsku mast, pomešane zajedno.
Drugi korak: Prosejte brašno u veliku posudu i pomešaj sa solju.
Treći korak: U sredini napravite udubljenje i u njega sipajte veći deo rastopljene masti, ne treba da bide vrela. Stavite jedno jaje i belance drugog. Na kraju sipajte aktivirani kvasac i kiselo mleko.
Četvrti korak: Polako uzimajte od brašna po ivicama i zamesite sa tečnošću dok se potpuno ne integriše.
Peti korak: Prebacite na brašnom posutu radnu površinu i zamesite glatko i elastično testo za pogču. Ako je mnogo mekano i lepi se, sipajte brašna, ako je tvrdo - odvojenu masnoću.
Šesti korak: Ostavite testo da stoji 30-40 minuta, vratit ga u posudu i uvijte krpom ili folijom.
Sedmi korak: Nadošlo testo podelite na 6-7 jednakih loptica i svaku razvucite na tanku, okruglu koru.
Poređajte jednu na drugu koru, namažite masnoću između njih.
Osmi korak: Pređite oklagijom nekoliko puta preko slojeva kora da istanjite i povećate prečnik do 33 cm, trudite se da sačuvate okrugao oblik.
Deveti korak: Stavite u centar okruglu, malu usku čašu ili nešto drugo što vam može pomoći da znate dokle da isečete i da sačuvate simetriju.
Deseti korak: Isecite tri po tri debele ivice od cetra ka kraju kora i upletite u pogaču. Treva da dobijete 5-6 pletenica tanjih od osnove koje se šire ka krjau.
Jedanaesti korak: Isecite od tanjeg kraja i poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje ( prečni 28-30 cm).
Sačekajte da pletena pogača nadođe 1 sat ili dok ne nadođe ova vrsta hleba.
Dvanaesti korak: Namažite žumancem, pomešanim sa malo vode i ulja, koristite četkicu, nemojte pritiskati da ne padne naša pogača.
Trinaesti korak: Pecite na 175 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 35-40 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju pogača sa jajetom.
Gotovu raskošnu pogaču jedite toplu ili hladnu - svakako je ukusna i mekana.
Prijatno!