Način pripreme
1. Ugrejte malo mleko, ne više od telesne temperature 37 stepeni. U njemu rastvorite kvasac i deo šećera. Sačekajte 7-8 minuta da nadođe.
2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte polovinu maslaca - rastopljenog i malo umućenih jaja sa solju i preostalim šećerom. Dodajte nadošao kvasac i počnite da mesite testo, dodajte po malo brašna dok ne počne da se odvaja od ivica posude.
3. Prebacite u brašnom posutu radnu povšrinu i mesite dok ne prestane da se lepi i ne postane elastično. U toku procesa sipajte preostali maslac.
4. Dodajte u posudu, pokrijte streč folijom i krpu i ostavite na toplom da nadođe 1 sat i 20-30 minuta.
5. Od nadošlog testa odvojite jednu malu loptu i stavite u sredinu pleha - oko 22 cm prečnika. Preostali veći deo razvucite koru, ne mnogo tanku. Isecite na trake i svaku traku vežite na čvor i poređajte oko lopte u centru.
6. Stavite pogaču u ugrejanu rernu do 40 stepeni i ostavite unutra da se udvostruči i nadođe - oko 30 minuta.
7. Izvadite, pazite da se ne odvežu ili pritiskate nadošlu pogaču, zato što je testo osetljivo. Namažite žumancem i umutite sa malo ulja (može i belance) i ugrejte rernu do 180 stepeni.
8. Stavite pogaču u ugrejanu rernu i pecite dok ne dobiju zlatnu boju približno 30 minuta. Nemojte da prepečete mnogo, da bi ostala meka i da izgleda kao mekani pamuk.
9. Nakon što izvadite Pamuk pogaču iz rerne, ostavite na rešetku da se ohladi i servirajte.
Prijatno!