Način pripreme
Prvo se priprema testo za tart. Za taj cilj pomešamo orahe, brašno, maslac i keks, najbolje je da se to odradi u blenderu. Dobija se smesa od mrva. U nju se dodaje jaje, koje služi kao spoj. Vadi se iz blendera, umesi se testo, nakon čega treba da se ostavi u frižideru barem na sat vremena da se stegne.
Za to vreme se priprema čokolada.
Mute se jaja sa šećerom. U njih se dodaje i maslac. Suvi sastojci se pomešaju i tek tada se dodaju u smesu od jaja. Jagode se pasiraju. Kada se čokolada dobro umuti, u nju se dodaju i jagode, ali ovog puta se meša špatulom. Krem se ostavlja sa strane.
Testo se vadi iz frižidera i oblikuje se oklagijom. Ako koristite poseban kalup za tart, razvija se veće testo kako bi obuhvatilo i stranice kalupa.
Ako se koristi kalup za tortu, testo se stavlja samo odozdo kao osnova. Odozgo se stavlja papir za pečenje i na njega se sipa sirov pasulj da se testo ne bi nadulo za vreme pečenja.
Pečemo na umerenoj rerni - otprilike 180 °C otprilike 20 minuta.
Kada izvadimo kalup iz rerne, treba da se ostavi sa strane kako bi se ohladilo. Kada se to desi, tart zalivamo čokoladnom smesom i stavljamo u frižider na barem 12 sati kako bi se stegao.
Pre serviranje kolač ukrašavamo jagodama i mlevenim orasima, tako što možete jagode da namažete želatinom kako bi ostale sveže duže vreme.
Skidamo stranice kalupa, ako koristimo tepsiju sa padajućim dnom.
Serviramo čokoladni tart sa kuglom sladoleda ili sa pavlakom.
U ukras za čokoladni tart sa hrskavom koricom i sa jagodama mogu da se dodaju i lešnici.