Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki rolat»Čokoladni rolat sa trešnjama po starom austrijskom receptu

Čokoladni rolat sa trešnjama po starom austrijskom receptu

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Čokoladni rolat sa trešnjama po starom austrijskom receptu
Fotografije: Ivelina
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Ovo je recept za milione! Nije slučajno što je čokoladni rolat jedan od austrijskih klasika. Izuzetno jednostavan za pravljenje, ali veoma prefinjen kolač"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • jaja - 5, belanca i žumanca
  • šećer - 80 g (5 supenih kašika)
  • so - 1 prstohvat
  • sunokretovo ulje - 30 ml
  • brašno - 100 g (1 šolja)
  • prašak za pecivo - 5 g (1 kašičica)
  • Nadev
  • trešnje - 1 kg, bez koštice
  • čokolada - otprilike 100 g, izrendana, crna ili mlečna
  • Preliv
  • čokolada - 60 g
  • mleko - 50 g ili pavlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je stari austrijski recept za domaći čokoladni rolat koji će svakog šokirati koliko je ukusan, jednostavan i jeftin!

Prva stvar koju radim pre nego što pripremim ostale sastojke je da odvojim belanca i žumanca i ostavljam ih na sobnoj temperaturi. Dok ne završim sa pripremom preostalih sastojaka, belanca bi trebala biti na sobnoj temperaturi.

Sada očistite trešnje od koštica i sipajte ih u tepsiju koja je obložena papirom za pečenje. Čokoladu ravnomerno izrendajte preko višanja i ostavite sa strane.

Belanca su na sobnoj temperaturi, s obzirom na to da se tako bolje mute i stvaraju veći volumen. Umutite belanca u meki sneg pre nego što dodate šećer. Ovo omogućava da mereng zadrži svoj volumen i da ne padne prilikom dodavanja šećera. Šećer uvek podelim na tri jednaka dela. Nikada nemojte dodavati sav šećer odjednom kada pravite mereng.

Kada je mereng gotov, dodajte jedno po jedno žumance. Vaše testo od žumanca treba da bude bledožuto, koje polako pada u trakama i zadržava svoj oblik neko vreme.

Suve sastojke prosejte u smesu u tri jednaka dela. Pažljivo ga savijte svaki put pre nego što dodate još. Na kraju dodajte ulje tako što ćete ga sipati u krug i ponovo lagano mešati špatulom. Sipajte testo u tepsiju preko trešanja i čokolade. Ne zaboravite da zagladite testo u uglovima.

Pecite patišpanj otrilike 30 minuta na 180°C.

Nakon što izvadite kakao kolač iz rerne, okrenite ga na list pergament papira. Zatim pažljivo skinite papir za pečenje.

Pažljivo uvijte rolat prema unutra sa papirom na koji ste ga okrenuli, lagano ga držeći da se ne otvori i čvrsto pričvrstite papir za rolat.

Pazite da ne stisnete rolat ili da ga ne uvijete previše čvrsto, s obzirom na to da to može dovesti do formiranja pukotina. Kao i kod papira, ostavljate na sat vremena da se ohladi.

Trešnje se veoma dobro zapeku i odličan su nadeva sa čokoladom.

Nakon predviđenog vremena, zalijte čokoladom istopljenom na vodenoj pari i mlekom ili pavlakom i zalijte rolat od trešanja. Dekorišite prema mašti, pospite orašastim plodovima ili seckanom čokoladom ili nečim drugim.

Uživajte u ovom savršenom austrijskom kolaču, isproban je! Ovakvi slatki rolati su se oduvek pravili u Austriji. Trešnja i čokolada su najklasičnija kombinacija!

Neka vam je ukusno sa ovim čokoladnim rolatom sa trešnjama po starom austrijskom receptu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: